Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ OUG pe Legile justiției ar putea ajunge pe masa Avocatului Poporului

Inquam Photos / Octav Ganea
Ciorbea

PNL va solicita punctul de vedere al echipei juridice a partidului și va lua în calcul sesizarea Avocatului Poporului privind Ordonanța de Urgență care modifică Legile justiției, adoptată luni de Guvern, a anunțat liderul liberal, Ludovic Orban, conform Mediafax.

"Echipa juridică a partidului va analiza în amănunt această ordonanță, pentru că cel puțin articolul cu delegarea în funcții de demnitate publică a magistraților a fost reintrodus deși el a fost declarat neconstituțional în urma sesizării PNL. De asemenea s-au mai introdus tot peste rând, fără să aibă vreo legătură cu observațiile Comisiei de la Veneția, condiții legate de ocuparea funcțiilor de procuror șef. (...) Sunt modificări la cele trei legi ale justiției care ne arată cât de pompieristic lucrează majoritatea guvernamentală. Vom solicita și punctul de vedere din partea organismelor din cadrul sistemului de justiție și în cazul în care e necesar vom sesiza Avocatul Poporului", a afirmat Orban, la finalul Biroului Executiv al PNL care a avut loc luni la Parlament.

Tudorel Toader a prezentat, luni, prevederile OUG pe Legile justiției care a fost adoptată de Guvern, precizând că sunt schimbări în privința detașărilor procurorilor, că interviurile pentru procurorii-șefi vor fi transmise în direct, arhivate și văzute de oricine și că ministrul poate sesiza Inspecția Judiciară. Ministrul a spus că prin OUG se stabilesc și pașii de urmat referitor la numirea procurorilor de rand înalt. Astfel, sunt introduse în lege interviuri transmise în direct pentru procurorii-șefi, care vor fi arhivate și vor putea fi văzute de oricine.

Schimbări sunt și în ceea ce privește detașările procurorilor. Procurorul general nu va mai decide detașările de la parchete, ci Secția pentru Procurori a CSM. La DIICOT și DNA, crește vârsta la 10 ani de experiență în profesie, pentru a accede în funcția de procuror la aceste structuri.

Citește și: ALERTĂ OUG pe Legile justiției va fi emisă astăzi - Premierul Dăncilă a făcut anunțul .

Ordonanța de urgență prevede și o serie de modificări în ceea ce pruvește amânarea pensionării anticipate a magistraților. Dacă varianta inițială a OUG prevedea amânarea pensionărilor anticipate până pe 31 decembrie 2022, cea adoptată de Guvern luni prevede amânarea doar până la finele anului 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.