Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă planetară: extracția apei subterane perturbă axa de rotație a Pământului

terra

Un nou studiu arată că extragerea excesivă a apei subterane timp de peste un deceniu a modificat rotația Pământului. Axa de rotație a planetei noastre a suferit o înclinare spre est cu 4,3 centimetri pe an, având consecințe semnificative asupra echilibrului global al apei și influențând disponibilitatea apei potabile și necesarul de irigații, informează CNN.

Modificarea este vizibilă chiar la suprafața Terrei, întrucât contribuie la creșterea nivelului mării la nivel global, arată studiul publicat pe 15 iunie în jurnalul științific Geophysical Research Letters.

"Polul de rotație al Pământului se schimbă mult. Studiul nostru arată că pe lângă cauzele legate de climă, restribuirea apei subterane are cel mai mare impact asupra devierii polului de rotație", a spus Ki-Weon Seo, autorul principal al studiului, profesor la departamentul de științe ale Pământului de la Universitatea Națională din Seul.

Deși nu simțim, Pământul se învârte pe o axă de la nord la sud cu o viteză incredibilă de 1.609 kilometri pe oră. Importanța unghiului de înclinare al axei de rotație a Terrei este evidențiată de schimbarea anotimpurilor. De-a lungul erelor geologice, modificările axei de rotație pot influența clima globală. Surendra Adhikari, cercetător la NASA's Jet Propulsion Laboratory, ne explică acest fenomen fascinant.

Apa din interiorul planetei

Interiorul planetei noastre este format din straturi de rocă și magmă care înconjoară miezul dens și încins. Dar în stratul stâncos, cel mai apropiat de suprafață, se găsesc și vaste cantități de apă. Se estimează că rezervoarele de apă de sub suprafața Pământului, denumite acvifere, conțin de 1.000 de ori mai multă apă decât toate râurile și lacurile de suprafață.

Între 1993 și 2010, perioada analizată în studiu, omenirea a extras peste 2.150 de gigatone de apă subterană, cu precădere în America de Nord și în nord-vestul Indiei, conform estimărilor din 2010. Dacă această cantitate ar fi fost vărsată în ocean, ar fi ridicat nivelul mării cu aproximativ 6 milimetri.

În 2016, o altă echipă de cercetători a descoperit că devierea axei de rotație a Pământului între anii 2003 și 2015 ar putea avea legătură cu modificarea masei ghețarilor și a structurilor de gheață, precum și cu rezervele de apă de pe planetă.

Orice schimbare a planetei, inclusiv a presiunii atmosferice, poate afecta axa de rotație, a explicat Seo. Însă schimbările provocate de modificarea presiunii atosmoferice sunt periodice, ceea ce înseamnă că polul de rotație se înclină și apoi revine la poziția anterioară. Cercetătorii au vrut să vadă ce se întâmplă cu schimbările pe termen lung asupra axei și cum a contribuit apa subterană la acest fenomen, aspect care nu a mai fost analizat până acum.

Oamenii de știință au descoperit că redistribuirea apei subterane a înclinat spre est axa de rotație a Pământului cu peste 78,7 centimetri în două decenii

Cel mai important factor al variațiilor pe termen lung ale axei era deja cunoscut, este vorba de fluxul mantalei - mișcarea stratului de rocă topită dintre crustă și nucleul exterior. Studiul arată că extracția apei subterane este al doilea factor major care contribuie la schimbarea axei de rotație a Terrei.

Pomparea apelor subterane poate oferi o soluție temporară pentru zonele puternic afectate de seceta cauzată de schimbările climatice. Cu toate acestea, rezervele subterane de apă sunt o resursă limitată și procesul de refacere este unul încet. Este important să conștientizăm că extracția apei subterane nu afectează doar nivelul local al rezervelor, ci poate avea și consecințe globale nedorite. În lumina acestor informații, este esențial să adoptăm o abordare sustenabilă și echilibrată în gestionarea apei subterane, astfel încât să protejăm mediul și să asigurăm disponibilitatea acestei resurse vitale pentru generațiile viitoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.