Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - SEMNAL important de la președintele CCR privind OUG

Inquam Photos / Octav Ganea
Valer Dorneanu Inquam Photos / Octav Ganea

Șeful CCR, Valer Dorneanu, a declarat vineri că sesizările primite din partea președintelui Klaus Iohannis și CSM privind OUG 13/2017 vor fi analizate cu atenție și seriozitate și a subliniat că nu există niciun fel de presiune. De asemenea,Valer Dorneanu a susținut că magistrații Curții vor ține cont de conținutul ordonanței.

Prezent vineri la şedinţa Comisiilor juridice din Parlament, unde a fost discutat bugetul Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu a fost întrebat de jurnalişti dacă cele două sesizări primite de la preşedintele Klaus Iohannis şi CSM vor fi discutate înainte de intrarea în vigoare a ordonanţei de modificare a Codurilor penale.

„Noi avem niște termene și avem în vedere și conținutul ordonanței și vom acționa în consecință. Când vom primi ultimul punct de vedere, vom stabili și termenul de judecată pe care îl vom comunica atunci. Eu am spus de la început că în momentul în care vom primi sesizarea, o vom analiza și vom stabili termenele potrivit regulamentelor și prevederilor constituționale.”, a spus Valer Dorneanu.

Scandalul pe OUG ajunge în C.E.: S-a cerut convocarea de urgență a lui Grindeanu la Bruxelles

Chestionat dacă va ține cont de vocea străzii și dacă există o presiune, Valer Dorneanu a ținut să precizeze: „Sunt președintele unei instituții, care are un statut și legea asta organică spune că judecătorii nu fac declarații publice și nu-și exprimă opinii publice, mai ales pe asemenea subiecte. Noi avem o singură presiune. Presiunea legii și a Constituției. Presiunea noastră este presiunea Constituției și nu este o presiune, este, cum spune Jean-Jacques Rousseau, „jugul blând al legii”. Acesta este jugul nostru. Nu ne orientăm după alte presiuni.”,  a spus Valer Dorneanu.

Cu privire la decizia Avocatului Poporului de a sesiza Curtea Constituțională, președintele instituției Valer Dorneanu a spus că „Noi suntem obligați să vedem cu seriozitate și bine orice sesizare primită. O așteptăm și atunci o să îi dăm și termen, și atenția cuvenită.”

Şeful CCR a precizat că nu a discutat în ultimele zile cu preşedintele Klaus Iohannis şi nici cu Liviu Dragnea sau premierul Sorin Grindeanu. 

Curtea Constituţională a înregistrat, joi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind constatarea unui conflict juridic între puterile statului, urmând ca până pe 7 februarie părţile implicate să transmită punctele de vedere. Termenul de discutare a sesizării se va stabili după transmiterea acestora. 

CCR a stabilit aceleaşi termene ca şi în cazul sesizării preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, de soluţionare a unui conflict juridic de natură constituţională dintre autoritatea executivă reprezentată de Guvernul României şi autoritatea legiuitoare reprezentată de Parlament, precum şi dintre autoritatea executivă şi autoritatea judecătorească reprezentată de CSM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.