Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă imediată de tornadă în România: Norul Cumulonimbus Arcu este deasupra țării noastre /FOTO

Bihoreanul.ro
Tornada

Un serviciu european de monitorizare a furtunilor severe a emis o prognoză alarmantă pentru România, atrăgând atenția că joi seară se așteaptă vânt puternic în rafale, grindină de dimensiuni mari și foarte mari, precum și posibilitatea formării tornadelor.

Un expert în meteorologie din Oradea a explicat pentru publicația Bihoreanul.ro că acest pericol este valabil și pentru județul Bihor, motiv pentru care cetățenii ar trebui să fie precauți.

„Este destul de sigur că joi după-masă spre seară vom avea un sistem de furtuni, nu se știe exact pe unde va intra în țară. Dacă va fi pe la Chișineu-Criș, va lovi Oradea din plin, dar alte estimări arată că ar putea intra pe la sud-vest de Timișoara. Cert este că și noi vom resimți ceva, nu știm cu ce intensitate”, a declarat Alex Trandafir (foto), joi, pentru sursa mai sus menționată.

„Se așteaptă să izbucnească furtuni severe și extrem de severe pe un front din nordul Italiei până în România și Ucraina”, a transmis Estofex, publicând și o hartă a simulării fenomenelor.

Conform acesteia, România, inclusiv județul Bihor, se va confrunta cu fenomene de nivel 3, adică foarte severe, dar și de nivel 2.

content-image

„Când bate vântul din direcții diferite se formează niște turbioni, curenți de rotație. Astăzi, această forfecare în zona noastră și în Ungaria este foarte ridicată”, a declarat Trandafir.

Conform informațiilor furnizate de orădean, sistemul de furtuni care va ajunge în România joi este rezultatul unui front rece care a provocat distrugeri în Olanda și Germania în zilele anterioare și care se deplasează cu o forță considerabilă.

"În Oradea, potențialul de furtună este chiar mai mare astăzi, deoarece a plouat dimineața și umiditatea a crescut la 70%, dublând astfel riscul de furtuni extreme", a menționat Alex Trandafir.

În plus, furtuna puternică de joi dimineață a fost însoțită de un fenomen spectaculos pentru cei care au observat cerul: un nor impresionant denumit Cumulonimbus Arcus (vezi imaginea principală).

"Acesta este un sistem convectiv care a pornit din Austria aseară și, conform majorității modelelor de prognoză, se presupunea că se va disipa în Ungaria în cursul nopții, dar a fost atât de puternic încât a ajuns până aici", a explicat specialistul.

Acest nor, asemenea unui zid uriaș, se formează între două mase de aer. "Se află în zona în care aerul cald se ridică, iar în spatele peretelui se află aer rece. Când trece, simți o rafală puternică de vânt și temperatura scade", a adăugat localnicul din Oradea.

Norul a fost fotografiat de mai mulți rezidenți ai Oradiei, care au distribuit imaginile pe platformele de socializare.

Despre posibilitatea tornadei din Bihor, a oferit declarații și Elena Mateescu, director al ANM:

”Tornada se definește așa cum se definește în dicționarul meteorologic oriunde ne aflăm. Există un fuior, care vânt rotațional, care atunci când întâlnim și două mase de aer în ascendență cal cu rece, vântul rotațional înregistrează viteze semnificative peste 100km/h determinând acea pâlnie care atunci când atinge solul înseamnă tornadă la nivelul solului.

Acele trombe marine, care se datorează tot unui vânt rotațional și diferenței de temperatură de la suprafața apei comparativ cu temperatura la înălțime. Sunt fenomene meteorologice extreme care cu siguranță vor deveni un tipar de vreme normală, din ce în ce mai des întâlnite și în țara noastră.

Cu siguranță, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne impun măsuri de specialitate atunci când se intervine în astfel de situații generate de evenimentele meteorologice extreme la acest moment-

Nu trebuie să excludem nicio posibilitate pentru a salva viețile oamenilor atunci când se producă astfel de fenomene la nivel punctiform.

Noi am emis alerta meteorologică de cod portocaliu încă din această dimineață, ea intrat în vigoare la ora 15:00 rămâne în vigoare până mâine dimineață și nu în ultimul rând, amendăm alertele de cod portocaliu, care înseamnă un grad de agravare crescut din perspectiva probabilității de producere a acestor tipuri de fenomene și prin alertele meteorologice de tip nowcasting de cod roșu.

La acest moment, vitezele de peste 100km/h au fost incluse în mesajul de avertizare de cod portocaliu general", a spus Elena Mateescu, director ANM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.