Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ Votată acum câteva ore, Legea pensiilor va ajunge pe masa CCR - Actul normativ va fi contestat

www.ccr.ro
CCR

Președintele USR Dan Barna a anunțat că partidul pe care îl conduce, alături de PNL, vor sesiza Curtea Constituțională a României cu privire la neconstituționalitatea Legii pensiilor adoptată miercuri, decizional, de către Camera Deputaților.

„Am discutat și cu cei de la PNL. Vom ataca împrună la CCR acest proiect de lege - legea pensiilor - care nu mai este proiect de astăzi, care, pur și simplu, vinde miște minciuni pensionarilor din România”, a declarat Dan Barna, miercuri la Parlament

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, Legea pensiilor, după ce deputații au admis, în plenul de marți un amendament al UDMR, inițial respins de Comisia de muncă, care prevede că cei care suferă de handicap grav se pot pensiona la realizarea unei treimi a stagiului complet de cotizare, scrie Mediafax.

Proiectul a fost votat cu 193 de voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” și 14 abțineri. Patru deputați nu și-au exercitat dreptul de a vota.

Deputații au adoptat în plenul de marți un amendament al UDMR, respins în Comisia pentru muncă care prevede că persoanele care suferă de handicap grav se pot pensiona la realizarea unei treimi din stagiul complet de cotizare.

„Pensionari - persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege și a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani precum și persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”, prevede amendamentul adus de UDMR la articolul 3 din proiectul Legii pensiilor.

În forma adoptată de Comisie, articolul 3 litera și arăta astfel: „Pensionari - persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege și a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum și nevăzătorii care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”.

De asemenea, pentru corelarea cu articolul 3 și articolul 52 litera a s-a modificat astfel: „Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad și tip de handicap, după cum urmează: a) indiferent de vârstă, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare”.

Citește și: Discuție INCENDIARĂ, în sediul DNA, între Anca Jurma și Florentina Mirică! Jurma: Băi, deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii!

Deputatul Eva-Andrea Csep a anunțat, în plenul de marți, că restul amendamentelor UDMR privind pensiile pentru persoanele cu dezabilități vor fi cuprinse într-o lege specială care va fi depusă în curând în Parlament. Aceasta a susținut că Legea pensiilor e, în final, „o lege acceptabilă”.

De asemenea, fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a reiterat, în plenul de marți, că punctul de pensie se dublează în perioada mandatului PSD-ALDE, și nu după 2021, așa cum a fost vehiculat în spațiul public.

Camera Deputaților este for decizional în cazul Legii pensiilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.