DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Alexandru Muratu: Două muzee dedicate promovării memoriei victimelor Holocaustului vor fi operaţionalizate în România, în perioda următoare, prin PNRR

24-ore.ro
Alexandru Muraru PNL

Deputatul PNL Alexandru Muraru a anunţat că două muzee vor fi operaţionalizate în ţara noastră, în perioada următoare, cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este vorba despre Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi Holocaustului din România şi Memorialul „Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat, anunță news.ro.

„Este vorba de Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi Holocaustului din România şi Memorialul „Închisoarea tăcerii” din Râmnicu Sărat. În cazul Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi Holocaustului din România, a fost desemnat proiectul câştigător în cadrul concursului de soluţii organizat pentru amenajarea expoziţiei permanente şi imobilului care găzduieşte sediul acestuia. Muzeul va funcţiona în clădirea Banloc-Goodrich, situată pe Calea Victoriei nr. 218, după transferul acesteia, prin Legea nr. 174 din 2019, în administrarea Institutului „Elie Wiesel”. Este important de menţionat efortul făcut de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, fiind practic promotorul acestui obiectiv. În urma demersurilor pe care le-am iniţiat în calitate de Reprezentant Special al Guvernului pe lângă Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, această investiţie, în valoare estimată de 38.7 milioane euro, va fi prinsă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Clădirea care va găzdui viitorul muzeu va dispune de spaţii adecvate pentru programe culturale, ştiinţifice, educaţionale şi de agrement, respectiv săli pentru expoziţii temporare, săli de conferinţe, bibliotecă şi centru de cercetare, centru educaţional, spaţii de socializare, care vor augumenta impactul expoziţiei muzeale permanente”, a afirmat Alexandru Muraru, potrivit unui comunicat de presă transmit de Camera Deputaţilor.

Citește și: George Simion îl pune la punct pe Ludovic Orban: ‘Este ultimul care să vorbească despre excentricități, pentru că el bea în Parlament’

Liberalul a vorbt şi despre Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat, care va fi finanţat tot prin PNRR.

„Un al doilea obiectiv este Memorialul “Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat, care va fi prins la finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ca urmare a demersurilor făcute în calitate de Reprezentant special al Guvernului. Închisoarea de la Râmnicu Sărat a reprezentat unul dintre punctele importante ale represiunii comuniste, regimul de izolare totală practicat contribuind la trista sa reputaţie. Costul operaţionalizării acestei investiţii a fost estimat la 10 milioane de euro. Avem deja exemple în state europene unde au fost realizate proiecte similare de transformare a fostelor închisori şi lagăre de muncă forţată în memoriale. Aici au fost închişi, în perioada comunistă, deţinuţi politici precum Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, Victor Pogoneanu şi alţi membri marcanţi ai partidelor istorice. În perioada 1955-1963, comandantul închisorii a fost Alexandru Vişinescu, condamnat în 2015 pentru crime împotriva umanităţii. Cele două obiective vor avea ca scop valorificarea patrimoniului României, promovarea memoriei victimelor Holocaustului, dar şi conştientizarea populaţiei generale cu privire la ororile provocate de regimul comunist”, completează Muraru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.