Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Nazare: PNL București propune Programul Operațional București, în valoare de 1 miliard de Euro

alexandru nazare

Prim-vicepreședintelui PNL București Alexandru Nazare prezintă propunerea PNL București - Programul Operațional București, în valoare de 1 miliard de Euro.

Planul prezentat de Gabriela Firea pentru modernizarea infrastructurii RADET, chiar în cazul unei unei implementări ireproșabile, nu tratează decât 15% din totalul rețelei. Pentru a reuși o modernizare totală a rețelei și într-un ritm accelerat este nevoie de finanțare suplimentară. Cum asigurăm această finanțare? Cum reușim în paralel finanțarea infrastructurii rutiere, astfel încât să avem garanția că, odată securizată, primarul, oricare ar fi acesta, nu va utiliza banii în alte scopuri, așa cum procedează în prezent Gabriela Firea cu bugetul alocat administrației străzilor?

Soluția este un Program Operațional dedicat dezvoltării Bucureștiul pentru exercițiului financiar 2021-2027, cu scopul principal de finanțare a infrastructurii energetice și de transport.

Am propus în 2014 acest program în momentul negocierii acordului de parteneriat pentru actualul exercițiu financiar european, dar majoritatea PSD a respins propunerea.

Citește și: Scandal MONSTRU la Sectorul 5

Propunem pentru Programul Operațional București, cu o alocare de 1 miliard de euro. Acesta ar funcționa pe aceleași coordonate pe care funcționează actualele programe, în speță cu propria Autoritate de Management. Astfel se va rezolva și problema capacității administrative, a specialiștilor în fonduri europene, care să asigure implementarea pentru primăria Capitalei. Fondurile europene nu pot fi folosite în alte scopuri decât cele stabilite în obiectivele programului, așadar nu vor putea fi relocate pentru spectacole sau alte tipuri de cheltuieli.

Un exemplu de reușită în acest sens este programul operational “Praga – pol de creștere” program inițiat de Cehia atât pentru bugetul 2007-2013, cât și pentru actualul exercițiu financiar. Prioritățile tematice au fost mobilitate și energie, incluziune socială, inovare. A fost finanțată modernizarea liniilor de tramvai, infrastrcutura energetică, construirea de piste pentru bicicliști, peste 1500 de locuri de parcare Park&Ride. Cehia, în două exerciții financiare, a dedicat peste 750 de milioane de euro acestui program.

Bucurestiul poate astfel securiza finanțarea modernizării sistemului de termoficare, dar poate rezolva și problemele finanțării infrastructurii rutiere și de trafic. Din aceeași sursa se poate finanța modernizarea și extinderea sitemului de semaforizare, demararea proiectului de operationalizare a centurii feroviare, cât și a unui program de metrou ușor, pentru conectarea Bucureștiului cu localitățile din județul Ilfov.

Îi solicităm primarului Gabriela Firea să fie de acord cu demararea Programului Operațional București și cu inițierea negocierilor la Bruxelles, pentru aprobarea acestuia, potrivit unui comunicat remis STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.