Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Rafila, atac dur la adresa lui Cîțu după propunerea lui Iohannis privind vaccinarea obligatorie: 'Principalii vinovați sunt chiar ei'

Propunerea președintelui Klaus Iohannis ca vaccinarea anti-COVID să devină obligatorie pentru anumite categorii poate fi discutată, însă autoritățile par defazate, declară medicul Alexandru Rafila, fost reprezentant al României la OMS și deputat PSD.

Vaccinarea anti-COVID va trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii din domenii esenţiale, spune președintele Klaus Iohannis, aflat la New York.

Alexandru Rafila spune la RFI că „e o propunere care poate fi discutată. Totuși, aceste propuneri cred că trebuiau făcute mai degrabă în România, decât de la New York și discutate în România. Ideea aceasta a măsurilor multiple, cu impact serios și așa mai departe, care sunt luate acum, după ce avem deja problema de sănătate publică majoră, mi se par defazate, pentru că în mod evident, țările care gestionează în momentul de față foarte bine pandemia sunt cele care au luat măsuri în timpul verii, nu au așteptat ca lucrurile să devină necontrolabile. Așa că orice discuție de acest gen trebuie făcută și cu reprezentanții profesionali ai medicilor, ai asistenților medicali, trebuie implicate toate aceste entități, încât să discutăm în primul rând de conștientizare și de participare voluntară la această activitate de vaccinare".

El consideră că "acceptabilitatea din partea populației se bazează și pe încrederea în autorități. Sigur, nu politizez lucrul ăsta, e pur și simplu o observație de bun simț. Când vezi că autoritățile nu numai că nu au făcut nimic trei-patru luni de zile, dar au și încurajat diverse manifestări cu număr extrem de mare de persoane, care au accelerat transmiterea infecției și acum să vii după zece zile de la... că până în data de 10 septembrie n-am avut nici o problemă de sănătate publică, în opinia autorităților, problemele au început din 11 septembrie și atunci discutăm de obligativitate, de măsuri dure și așa mai departe. Nu prea oferă prea multă credibilitate genul ăsta de comportament. Sigur, îmi dau seama că trebuie să ajutăm cu toții la oprirea pandemiei, dar cei care n-au făcut nimic trebuie să-și asume public lucrul ăsta și să nu caute vinovați în altă parte, când principalii vinovați sunt chiar ei. Adică oamenii cred că ar avea mai mare încredere dacă, știu eu, primul-ministru, de exemplu, ar ieși în fața tuturor și ar spune: da, am greșit, nu am făcut nimic, dar acum trebuie să găsim o soluție împreună la situația de criză în care ne aflăm. Fuga asta de răspundere, de asumare mi se pare intolerabilă la acest nivel".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.