Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Rafila îi răspunde dur lui Vlad Voiculescu: 'Dle magician, ministerul n-a pierdut banii pentru spitalele regionale'

Digi24
Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila (PSD), a respins, sâmbătă la Braşov, acuzațiile fostului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu (USR) legate de pierderea banilor pentru construirea spitalelor regionale, demnitarul spunând că acestea vor fi construite până în anul 2027.

„Am văzut într-un mod demagogic şi aş spune fără niciun fel de caracter, în spaţiul public, diverse declaraţii ale unui fost ministru al Sănătăţii, care spune că ministerul a pierdut banii. Ministerul n-a pierdut niciun ban, domnule magician. Ministerul Sănătăţii şi-a făcut treaba, a pornit toate proiectele pe care dumneavoastră le-aţi blocat, a reuşit să încheie toate prevederile legate de investiţiile în sistemul de sănătate, iar această reducere cu 700 de milioane de euro nu este de la Ministerul Sănătăţii, ci de la Comisia Europeană care a scăzut suma nerambursabilă alocată României, iar Ministerul Sănătăţii a găsit soluţia, soluţia este de a finanţa exact aceleaşi proiecte în continuare alături de multe alte proiecte, din împrumutul de la Banca Europeană de Investiţii”, a declarat Rafila.

El a fost întrebat dacă se schimbă şi termenul până la care aceste spitale trebuie să fie gata. „Termenele nu vor fi foarte diferite, o prelungire de un an nu înseamnă absolut nimic. E vorba de spitale mari care au nevoie nu numai de studiu de fezabilitate şi proiectare, e vorba de o activitate în teren mult mai complexă”, mai precizat ministrul.

Întrebat dacă acestea ar putea fi gata în 2027, Alexandru Rafila a precizat: „Răspunsul este da”.

Care este starea proiectelor

„Alocarea care a fost pentru România a avut două componente. Prima componentă este cea a fondurilor nerambursabile, cam jumătate din bani sunt fonduri nerambursabile. Cealaltă jumătate sunt fonduri pe care trebuie să le rambursăm, cu o dobândă foarte mică, într-un mic interval de timp. Când s-a alocat suma pentru România de către Comisia Europeană, PIB estimat în momentul respectiv era diferit de PIB care a fost real. Adică a fost un PIB estimat mai mic, iar PIB real a fost mai mare. Prin creşterea PIB, partea care revenea României din totalul sumelor, a scăzut şi Comisia Europeană ne-a transmis 'dumneavoastră din partea nerambursabilă trebuie să reduceţi 2,1 miliarde de euro. Părţile nerambursabile finanţează câteva ministere, Ministerul Sănătăţii este unul dintre ele'. Şi atunci din cei 2,4 miliarde de euro cât au fost alocaţi Ministerului Sănătăţii, Comisia a spus nu vă mai dăm 2,4 miliarde de euro, ci vă dăm 1,7 miliarde de euro. Această reducere de 700 de milioane de euro este rezultatul final, adică finanţatorul a refuzat să ne mai dea toţi banii şi atunci a trebuit să găsim o soluţie”, a explicat Alexandru Rafila.

El a adăugat că acele spitale se vor face, dar nu cu bani din PNRR, ci de la Banca Europeană de Investiţii.

„Noi am o aprobat o listă de spitale printr-o hotărâre de guvern, pentru 27 de spitale. Am spus cum să facem ca aceste lucruri care au fost aprobate să continue. Avem banii din împrumutul de la Banca Europeană de Investiţii. Aceste spitale vor continua să se facă, dar nu din banii PNRR, ci din banii de la Banca Europeană de Investiţii. Sunt bani rambursabili. Asta a fost condiţia pusă de finanţator”, a adăugat Rafila.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.