Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Rafila nu ia bani de la OMS: 'Sunt decontate cheltuielile de transport și o anumită diurnă care să acopere cheltuielile de cazare și masă'

Medicul Alexandru Rafila a afirmat la Digi 24 că nu ia salariu de la Organizația Mondială a Sănătății. Rafila a fost întrebat în emisiunea “La cină, cu Ionela Năstase și Adi Hădean”, cum ajunge un medic român să-și reprezinte țara la OMS.

“E o poveste care a început în anul 2001. În 2001, m-am angajat în Ministerul Sănătății, lucram la Direcția de Sănătate Publică. Eu am fost inițial în delegații ale Ministerului Sănătății, am ajuns să și conduc delegațiile atât la Adunarea Mondială a Sănătății care are loc anual la Geneva, cât și la sesiunea biroului regional pentru Europa, care este la Copenhaga. Am făcut lucrul ăsta timp de mai mulți ani. Încet, încet, am ajuns să cunosc mecanismele de funcționare ale acestei organizații și avantajele, dacă vreți, nu avantajele personale, ci avantajele pentru statele membre ale Organizației, care pot să beneficieze de expertiza tehnică care este esențială pentru designul unui sistem de sănătate corect. De sănătate publică, pe de o parte, dar și zona aceasta de acordare a serviciilor medicale, pentru că Organizația are două devize, care sunt foarte frumoase: să nu lași pe nimeni în urmă și accesul universal la servicii de sănătate. Cred că România a beneficiat, în repetate rânduri, de expertiza Organizației. Mie îmi pare rău că România nu a beneficiat mai mult de prezenta mea în Comitetul Executiv al OMS, pentru că sunt multe țări care au reușit modernizare sistemelor de sănătate utilizând expertiza Organizației.

Citește și: Medicul Emilian Imbri, despre începerea școlii: Ar trebui să se vaccineze profesorii doar ca să fie siguri că au cu ce să se apere .

În anul 2014, am aplicat pentru poziția de membru în Comitetul Permanent al OMS-ului european, există niște cerințe de natură tehnică, CV, experiență, a existat și recomandarea din partea Ministerului Sănătății, dar acel CV are un anumit punctaj. Am ocupat inițial, timp de 3 ani, o poziție în cadrul Comitetului Permanent al OMS-ului european, mandatul meu s-a terminat în 2018 și în 2018 am aplicat pentru Comitetul Executiv al Organizației în care ajung câteva persoane din fiecare regiune, din cele 6 regiuni, un total de 35 de membri la nivel mondial. (...) Sunt 194 de state care votează aceste propuneri.” - a spus prof. dr. Alexandru Rafila la Digi 24.

Întrebat dacă primește și un salariu, medicul Alexandru Rafila a spus: “Nu, n-am primit niciodată salariu de la OMS. Atunci când ești membru al Comitetului Permanent sau al Comitetului Executiv, în cazul deplasării la Geneva sau într-o altă destinație, unde au loc ședințele, sunt decontate cheltuielile de transport și o anumită diurnă care să acopere cheltuielile de cazare și masă.

Citește și: Video. Bătaia de joc continuă și în Guvernul de Dreapta! Cum a ajuns o ospătăriță să lucreze la Apele Române! ‘La calculator știți să lucrați?’

Doctorul Alexandru Rafila reprezintă România la OMS din 2018. Mandatul său expiră în luna mai a acestui an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.