Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Rafila scoate gunoiul de sub preș: Managerii de spitale au reticențe în a raporta infecțiile nosocomiale

Managerii de spitale au reticențe în a raporta infecțiile nosocomiale pentru că acest lucru ar duce la depunctarea sau penalizarea lor, spune ministrul Sănătății, care se gândește să stabilească o limită minimă de raportare, probabil de 3%.

Întrebat, luni, despre infecțiile asociate actului medical și ideea stabilirii unei limite minime de raportare de 3%, Rafila a răspuns:

„A fost un exemplu pe care vi l-am dat, în sensul că a fost o discuție legată de faptul că unii manageri au reticențe în a raporta aceste infecții, pentru că lucrul acesta ar duce la depunctarea sau penalizarea lor. Deși când stabilesc contractul de management cu proprietarul spitalului, stabilesc împreună acest contract de management și nu există acolo o prevedere care să îi împiedice să stabilească o limită care să fie rațională, rezonabiă, pentru că nu cred că spitalele din România sunt atât de diferite față de spitalele din alte țări din Uniunea Europeană încât să raporteze zero sau aproape zero infecții nosocomiale. Deci ei trebuie să-și încheie contractele în așa fel încât să stabilească o limită rezonabilă”.

Rafila a adăugat că această limită rezonabilă nu poate fi îndeplinită decât dacă există capacitate de diagnostic în spitale.

„Dezvoltarea laboratoarelor sau a compartimentelor de microbiologie este condiția fără de care nu putem să știm care este situația acestor infecții cu adevărat în România. Dacă nu ai unde să faci diagnostic și dacă acest diagnostic nu este disponibil permanent, nu se poate face un diagnostic corect al infecțiilor asociate asistenței medicale și nici al infecțiilor produse de bacterii multirezistente la antibiotice”, a menționat ministrul.

Întrebat dacă există o limită „acceptată” de infecții nosocomiale, Rafila a spus că discuțiile au loc într-un grup tehnic care să propună o astfel de limită:

„Eu am plecat de la o prezumție de incidență minimă la nivel național de 5%. Asta înseamnă 5 pacienți infectați din 100 și atunci sigur că o limită de 3 poate să fie considerată o limită rezonabilă, dar rămâne să mai discutăm cu colegii de la Institutul Național de Sănătate Publică încât să venim cu o propunere care să aibă o fundamentare științifică corectă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.