Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Rafila verifică metoda Ungariei de utilizare a tratamentului Favipiravir pentru Covid-19

captura TV
Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că a discutat cu ministrul adjunct al sănătăţii din Ungaria despre modul în care a fost utilizat în această ţară Favipiravir în tratament ambulatoriu.

Pe de altă parte, Rafila a adăugat că utilizarea unui antiviral poate avea efecte adverse "mult mai serioase" decât în cazul vaccinului.

"A fost o şedinţă comună a comisiei de boli infecţioase şi o comisie de medicină de familie. A avut loc ieri această şedinţă, care caută soluţii pentru ca antiviralele care se pot administra în ambulatoriu să existe şi în farmaciile cu circuit deschis. Noi încercăm să găsim o soluţie, dar nu o să putem să luăm decât o soluţie care să fie fundamentată şi recomandată de către cei care prescriu medicamentele, respectiv medicii de familie şi specialiştii de boli infecţioase. O să căutăm o soluţie pentru Favipiravir, dar nu numai pentru Favipiravir. În momentul de faţă, în tratamentul ambulatoriu, Favipiravirul este utilizat doar în Ungaria şi am avut ieri o întâlnire cu ministrul adjunct al sănătăţii din Republica Ungară, la Bruxelles, şi am discutat exact această problemă, să vedem cum au autorizat şi cum folosesc iei Favipiravirul în tratamentul ambulatoriu", a arătat Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

El a adăugat că acest subiect va fi discutat şi cu Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, dar că este important ca soluţia identificată să fie acceptată şi de medici.

"O să încercăm să găsim bunele practici, dacă vreţi, din Ungaria şi împreună să putem să elaborăm o soluţie care să fie acceptată şi de medici, pentru că nu doar populaţia trebuie să accepte soluţia, ci şi medicii. Pentru că un medic de familie, dacă prescrie o astfel de medicaţie care poate, pentru unii dintre pacienţi, are efecte adverse serioase, deci mult mai serioase decât un vaccin, ca să ne înţelegem - că toată lumea discută despre utilizarea antiviralelor în loc de vaccin. Este o soluţie foarte, foarte proastă pentru pacient. Şi atunci medicii de familie trebuie să aibă ghiduri clare şi o evaluare a pacientului care să permită tratamentul ambulatoriu, dar bineînţeles că lucrurile sunt în desfăşurare", a menţionat Rafila.

Ministrul şi-a exprimat speranţa ca până la sfârşitul acestei luni să fie elaborat pachetul privind serviciile ambulatorii pentru pacienţii cu simptome COVID. Rafila a mai declarat că Molnupiravir se va găsi în farmaciile cu circuit deschis în măsura în care va fi recomandat de Agenţia Europeană a Medicamentului.

"Celelalte medicamente nou intrate, Molnupiravir, care este produs de o companie americană, în măsura în care el va fi recomandat pentru tratament ambulatoriu de către EMA, sigur, se va găsi şi în farmaciile cu circuit deschis. (...) Sunt şi alte antivirale. Da, sunt şi alte antivirale disponibile şi o să găsim o soluţie încât ele să fie accesibile pacienţilor, dar, repet, în funcţie de tipul de pacient, de grupa de risc în care se încadrează şi în funcţie de stadiul bolii", a precizat ministrul Sănătăţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.