Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexandru Slusari: În confruntare cu Rusia e nevoie de surse financiare, dar avem sprijinul Uniunii Europene și României

alegeri.md
alexandru slusari

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, spune că ajutorul financiar nerambursabil acordat de UE, demonstrează o dată în plus că prietenul la nevoie se cunoaște.

Reprezentanții guvernării spun că banii acordați de UE vot fi folosiți pentru compensarea tarifelor consumatorilor casnici, transmite IPN.

Reprezentanții guvernării spun că nu au, deocamdată, informații de la negocierile vicepremierului Spînu cu președintele Gazprom, Alexei Miller. Cert este că Republica Moldova nu va accepta să achite datoriile pretinse de concernul rus, până nu va fi realizat un audit internațional în acest sens.

„Este evident că s-a mers la Bruxelles pentru a identifica surse. Pentru că chiar dacă acum se cumpără la aceste prețuri mari gaze naturale, tarifele pentru consumatorii casnici nu vor fi modificare și această diferență de preț trebuie subvenționată din partea statului. În negocierile cu Gazprom se insistă pe achitarea datoriilor istorice, iar Republica Moldova cere un audit pe acest segment”, a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

„Republica Moldova a aplicat o tactică bună de a împinge jocul spre ultima rundă, suntem la câteva zile până la expirarea contractului. Condiția pe care insistă Kremlinul sunt aceste datorii, pretinse sau reale, în care componenta de bază este penalitatea și se creează impresia că penalitatea este una falsă. A doua condiție care interesează Kremlinul este pachetul energetic III, asta înseamnă că Gazprom trebuie să cedeze rețeaua moldovenească”, a spus comentatorul politic Roman Mihăeș.

În același timp, fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, spune că acțiunile guvernării în gestionarea crizei energetice ar fi întârziate. Potrivit lui, lipsa unui contract pe o perioadă determinată cu Gazprom, va însemna o lovitură financiară puternică pentru bugetul de stat.

„Este binevenit acest sprijin din partea Uniunii Europene, acum ne-am convins iar că prietenul la nevoie se cunoaște. Dacă discuțiile ar fi început în luna august, acum situația era mai bună, poate nu ajungeam la stare de urgență, având deschiderea și sprijinul Uniunii Europene și României. Dacă conflictul cu Rusia se extinde și Termoelectrica va trebui să lucreze toată iarna pe păcură, timp de 5 luni, ținând cont de prețurile de piață ale păcurii, sunt necesare 2 miliarde de lei. Trebuie să înțelegem că pentru această confruntare cu Rusia e nevoie de surse financiare considerabile”, a spus Alexandru Slusari.

În același context, jurnaliștii califică drept defectuoasă comunicarea autorităților pe timp de criză, menționând că lipsa de transparență creează spațiu pentru speculații. Se întâmplă după ce autoritățile au refuzat să spună care este prețul achitat de Republica Moldova pentru achiziția gazului din surse alternative, invocând secretul comercial.

„Comunicarea Guvernului în această criză energetică este dezorganizată și ușor defectuoasă. Înțeleg că suntem într-o situație excepțională, e vorba de securitatea țării, dar în același timp nu există un centru de comandă, care să livreze minimul necesar de informații. Observăm câteva plutoane, acoperirea politică este asigurată de președintele Sandu și ministrul de Externe, în negocieri directe sunt implicați Spînu și Kulminski, și avem echipa tehnică care execută indicațiile de sus. Se pare că nu există un centru de comandă care să preia informațiile de la toți și să ne-o livreze. Trebuie să existe transparență în felul cum se cheltuie banii”, a spus jurnalistul Dumitru Ciorici.

Potrivit unui comunicat de presă al concernului rus Gazprom, negocierile privind semnarea unui contract de achiziție a gazelor naturale cu Republica Moldova „au continuat”. Sursa citată face referire la faptul că actualul contract de achiziție a gazului expiră la sfârșitul lunii. Nu este menționat dacă președintele Consiliului de Administrație Gazprom, Alexei Miller, și vicepremierul Andrei Spînu au ajuns la vreun consens în privința depășirii crizei energetice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.