Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexei Navalnîi, editorial din pușcărie, publicat în Washington Post: Asta este singura cale de scăpare a Rusiei de dictatură

dw.com
Aleksei Navalnii

Disidentul rus încarcerat Alexei Navalnîi spune că singura modalitate prin care țara sa poate evita un „ciclu nesfârșit de autoritarism imperial” este să devină o democrație parlamentară, scrie CNN, informează Mediafax.

Scriind în Washington Post, Navalnîi a declarat că, deși națiunile occidentale au afirmat pe bună dreptate importanța independenței Ucrainei și a împiedicării Rusiei de a câștiga războiul din Ucraina, acestea trebuie să înceapă să se gândească la cum va arăta Rusia după ce luptele se vor opri.

„Strategia ar trebui să fie aceea de a se asigura că Rusia și guvernul său, în mod natural, fără constrângere, nu doresc să înceapă războaie și nu le găsesc atractive”, a scris Navalnîi într-un eseu transmis către The Post de către echipa sa juridică. În prezent, el execută o pedeapsă de nouă ani de închisoare într-o închisoare din Rusia.

„Problema Rusiei postbelice ar trebui să devină problema centrală - și nu doar un element printre altele - a celor care se străduiesc să obțină pacea. Niciun obiectiv pe termen lung nu poate fi atins fără un plan care să asigure că sursa problemelor încetează să le mai creeze”, a scris Navalnîi. „Rusia trebuie să înceteze să mai fie un instigator al agresiunii și instabilității”.

Navalnîi este cel mai proeminent critic intern al președintelui rus Vladimir Putin, iar opiniile sale disidente aproape că l-au costat viața.

Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic în 2020, un atac pe care mai mulți oficiali occidentali și Navalnîi însuși l-au atribuit în mod deschis Kremlinului. Rusia a negat însă orice implicare.

După cinci luni în Germania, în care s-a recuperat în urma otrăvirii cu Novichok, Navalnîi s-a întors anul trecut la Moscova, unde a fost imediat arestat pentru că a încălcat termenii de eliberare condiționată impuși în urma unui caz din 2014. La începutul acestui an, Navalnîi a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru acuzații de fraudă despre care a spus că au fost motivate politic.

Navalnîi a afirmat în eseul său, publicat în ziua în care Putin a anunțat că Rusia va anexa aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, că războiul din Ucraina - ca și conflictele dinaintea lui - i-a ajutat pe cei care dețin puterea la Moscova.

„Elita rusă din ultimii 23 de ani a învățat reguli care nu au eșuat niciodată: Războiul nu este atât de costisitor, rezolvă toate problemele politice interne, ridică aprobarea publică până la cer, nu dăunează în mod deosebit economiei și - cel mai important - câștigătorii nu se confruntă cu nicio responsabilitate”, a scris Navalnîi.

Soluția, afirmă Navalnîi, este de a adopta o formă de guvernare democratică care să descentralizeze puterea, similară cu ceea ce au folosit statele baltice.

„Amenințarea la adresa păcii și a stabilității în Europa este autoritarismul imperial agresiv, pe care Rusia și-l impune la nesfârșit”, a declarat Navalnîi. „Rusia postbelică, ca și Rusia post-Putin, va fi condamnată să devină din nou beligerantă și putinistă. Acest lucru este inevitabil atâta timp cât se menține forma actuală de dezvoltare a țării. Doar o republică parlamentară poate împiedica acest lucru”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.