Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexis Tsipras: Grecia vrea un 'compromis cinstit' cu creditorii săi

tsipras

Premierul elen, Alexis Tsipras, a afirmat luni că încearcă să ajungă la "un compromis cinstit" cu creditorii ţării, însă fără să fie dispus la orice concesie şi apreciind în continuare că este necesară o renegociere a datoriei Greciei, notează AFP. 

"Căutăm un compromis cinstit cu partenerii noştri. Dar să nu vă aşteptaţi să semnăm o capitulare fără condiţii. Pentru asta, suntem atacaţi fără milă, dar este şi motivul pentru care societatea ne sprijină", a declarat şeful stângii radicale de la tribuna parlamentului. 

Guvernul condus de Alexis Tsipras avea programată luni seară o dezbatere în parlament pentru a face bilanţul primului acord semnat pe 20 februarie între Atena şi creditorii săi şi a evalua perspectivele acestuia. Punerea în aplicare a acordului, care prevede prelungirea timp de patru luni a împrumuturilor internaţionale, impune totodată guvernului să prezinte o nouă liste de reforme. 

Prim-ministrul a afirmat că a înaintat instituţiilor creditoare o listă de reforme "reale" care vor face din Grecia o ţară "modernă". Printre aceste măsuri, Alexis Tsipras a citat lupta împotriva contrabandei cu ţigări şi benzină, fraudelor la TVA şi verificarea conturilor bancare din străinătate. 

De asemenea, el a reiterat necesitatea unei renegocieri a importantei datorii publice a ţării (177% din PIB), fără care "achitarea acesteia va fi imposibilă". Discuţia în cauză cu finanţatorii - Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional - "se va deschide în timp util pentru a ajunge în iunie la un nou contract de dezvoltare" pentru ţară. 

Premierul grec a mai cerut partidelor de opoziţie să sprijine politica guvernului său "pentru a pune capăt austerităţii" şi a atacat vehement bilanţul cabinetului precedent condus de Antonis Samaras, o coaliţie între dreapta şi socialişti. 

Alexis Tsipras i-a atacat pe predecesorii săi că au lăsat ţara "pe fundul prăpastiei". În replică, Antonis Samaras a criticat opţiunile guvernului stângii radicale pe care l-a acuzat că duce ţara "spre haos".AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.