Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alexis Tsipras vrea să revoluţioneze Constituţia din Grecia: Ce a decis premierul

alexis tsipras

Premierul grec, Alexis Tsipras, a propus luni ca legea fundamentală să fie modificată pentru a oferi grecilor "democraţia directă" care să le permită în special "să îşi aleagă preşedintele" şi să se pronunţe prin "referendum asupra legilor", transmite AFP. "A sosit timpul să uităm această teamă de decizia cetăţenilor..., chiar dacă cetăţenii nu sunt infailibili", a declarat Alexis Tsipras într-un discurs televizat.

Cetăţenii trebuie să aibă dreptul de a îşi alege preşedintele - în prezent ales de parlament -, dacă tentativele realizate de deputaţi eşuează, cum a fost cazul anul trecut, a spus el. Premierul elen a adăugat că cetăţenii trebuie să poată respinge legi prin referendum - cu excepţia legilor privind chestiunile fiscale - şi să depună iniţiative legislative. De asemenea, statul grec trebuie să fie "laic", cu toate că religia majoritară în ţară este creştinismul ortodox, a precizat Alexis Tsipras. Prim-ministrul are în prezent misiunea să îşi convingă propriul partid, Syriza, pentru că o parte importantă a acestuia s-a arătat refractară modificării Constituţiei.

Grupuri de discuţie vor fi organizate în toată ţara, a explicat premierul, care vor trebuie să prezinte în aprilie un raport asupra propunerilor făcute de cetăţeni pentru Constituţie. Chiar dacă va fi aprobată, noua Constituţie nu va putea fi introdusă de parlamentul actual, deoarece va trebui să fie promulgată de un nou legislativ rezultat în urma alegerilor, programate în 2019, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.