Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alfred Laurențiu, senator PSD: omânia NU trebuie sa închidă capacități de producție a energiei electrice fără să pună ceva în loc

Facebook
Alfred Laurențiu

România NU trebuie sa închidă capacități de producție a energiei electrice fără să pună ceva în loc, susține senatorul PSD Alfred Laurențiu.

”PSD se opune categoric închiderii unor grupuri energetice pe bază de cărbune, prevăzute de un proiect de OUG al ministerului Energiei.

http://energie.gov.ro/.../OUG_masuri-decarbonizare-31.05.pdf

Ar fi sinucigaș pentru România dacă, în actualele condiții de criză, producția de energie electrică ar scădea și mai mult pentru că ar alimenta alte scumpiri.

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică Legea Decarbonizării, adica în plină criză energetică, statul român va renunța, până la venirea iernii - la ultimele surse de energie pe bază de cărbune.

Aflăm ca până în 2030, închidem definitiv capacitățile de producție de energie electrică pe bază de lignit și huilă, de 4.920 MW, dintr-un total de putere instalată de 18.291 MW, conform site-ului ANRE.

Ministrul energiei, Virgil Popescu si-a asumat urmatorul calendar:

- 1.695 MW închiși pana la 31 decembrie 2021,

- 660MW până la 31 decembrie 2022,

- 1.425 MW până la 31 decembrie 2025.

- 1.140 MW până la 31 decembrie 2030.

Aceste termene au fost prinse în PNRR, deși nimeni nu ne-a obligat să ni le asumam.

Eu am urmatoarea intrebare, CE VOM PUNE IN LOC?

Ministrul Virgil Popescu vorbește cu optimism despre exploatarea gazelor din perimetrul Neptun, începând cu 2027.

Insa asocierea dintre OMV Petrom – Romgaz nu a luat decizia de începere a lucrărilor. În cazul în care am avea acest gaz pentru a-l transforma în energie electrică va fi nevoie de capacități noi de producție.

Avem insa sansa de a deveni lideri regionali prin tehnologia reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni. Termenul de implementare al proiectului, în locația Doicești este 2027, iar proiectul este la faza certificărilor tehnologice.

În schimb, avem certitudinea că în 2027 reactorul 1 de la Cernavodă, 700 MW, va fi închis pentru retehnologizare, iar procedura de selectare a societatii care ar trebui să efectueze reparația nu a inceput încă.

De aceea, PSD propune: să închidem doar atunci când punem capacități noi de producție în loc.

Avem banii necesari în Fondul de modernizare, aproximativ 15 miliarde de euro, în PNRR,  avem si posibilitaea de a renegocia capitolului energie din PNRR, conform declarațiilor Vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Desi multi nu cred că se pot obține derogări, le aduc aminte de exemplul Spaniei sau al Portugaliei.

In concluzie propunem ministrului energiei Virgil Popescu, să ducă această bătălie pentru a închide grupurile generatoare pe cărbune, DOAR ATUNCI CAND SUNT INLOCUITE CU ALTELE NOI.”, a scris el pe pagina sa de facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.