Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Alfred Nobel se răsuceşte în mormânt' - Reacția dură a Belarusului după premierea unui opozant al regimului

Communal News
Rusia Belarus

Belarus a denunţat vineri acordarea premiului Nobel pentru Pace militantului belarus pentru drepturile omului Ales Beliaţki, care împarte premiul cu organizaţia rusă pentru drepturi Memorial şi cu un ONG ucrainean, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"În ultimii ani, deciziile - şi este vorba aici de Premiul pentru Pace - sunt atât de politizate încât Alfred Nobel (fondatorul premiilor, n.red.AFP) se răsuceşte în mormânt", a reacţionat pe Twitter purtătorul de cuvânt al diplomaţiei belaruse, Anatoli Glaz.

Comitetul Nobel din Norvegia a anunţat vineri că Ales Beliaţki, Memorial şi organizaţia ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din 2022, pentru eforturile lor de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului.

Ales Beliaţki a ajutat la crearea grupului de apărare a drepturilor omului Viasna şi se află în prezent în detenţie în Belarus.

Activistul belarus Ales Bialiaţki, organizaţia rusă de apărare a drepturilor omului Memorial şi organizaţia ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din 2022, pentru eforturile lor de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului, a anunţat vineri Comitetul Nobel din Norvegia.

Acest Premiu Nobel pentru Pace acordat unor organizaţii care au cercetat abuzurile asupra drepturilor omului survine în contextul în care Ucraina luptă împotriva unei invazii ruse ce a atras acuzaţii că au fost comise numeroase crime de război.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a mers la doi campioni al libertăţii presei şi informaţiilor, jurnalista filipineză Maria Ressa şi jurnalistul rus Dmitri Muratov.

Premiul, care constă într-o diplomă, o medalie de aur şi un cec de 10 milioane de coroane (912.000 de euro), care va fi împărţit între laureaţi, va fi înmânat la 10 decembrie în cadrul unei ceremonii la Oslo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.