Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alfred Simonis (PSD) explică votul din Parlament: 'Vine cineva din privat să fie primar de comună pe un salariu de 4.000 de lei?'

alfred simonis

Media creșterii nete a salariilor din plan local votate de Parlament este de 450 de lei, declară la RFI liderul deputaților PSD, Alfred Simonis: „Vine cineva din privat să fie primar de comună pe un salariu de 4.000 de lei?”.

„Întotdeauna, omul politic are de ales între a face ceea ce trebuie și ceea ce-i popular sau nepopular. Dacă vrem să fim corecți, vom spune că aici nu e vorba de salariile aleșilor locali, ci mai degrabă de majorarea salariilor din administrația publică locală, care sunt undeva între 250.000 și 350.000 de oameni, ale căror salarii nu au crescut din 2018, de când au fost plafonate creșterile salariale pentru aleșii locali. În administrația publică locală, toți angajații primăriilor și ai consiliilor județene au salariile strict legate de salariul viceprimarului. Atunci când salariul viceprimarului și al primarului nu crește, salariile administrației publice locale nu cresc, de patru ani de zile, intrăm în al cincilea an (...).

Dacă vreți să vorbim corect, că am văzut cifrele care se vehiculau la televizor, media creșterii netă pe care am votat-o ieri în Parlament este undeva la 450 de lei, cu excepția primarului Capitalei, care va avea o mie și ceva de lei creștere netă, toți ceilalți primari de orașe și cei mai mulți primari, pentru că de comună-s cei mai mari, au creștere de la 450 net la 600 de lei net. Asta-i tragedia pe care a clamat-o AUR și mai toată presa ieri, ca fiind un mare abuz creșterea salariilor. Da, a fost o eroare să se treacă la Senat creșterea salariilor pentru parlamentari, pentru că parlamentarul are deja net undeva la 10.000 de lei. Eu cred că și în condițiile în care avem inflație și în condițiile în care au crescut prețurile la energie, încă nu putem să ne plângem noi, parlamentarii, de salariile din România. În schimb, primarii nu au 10.000 de lei, primarii au 3.500-4.000 de lei în mână (...). Legat de salariul primarului este și salariul femeii de serviciu din Primărie și al portarului și al șoferului și al funcționarului, care are 2.000 de lei în mână (...). În plus, dacă vom vrea să avem în România administrații publice performante, dacă vom vrea primari dedicați, primari care să stea în Primărie de dimineață până seara și să se ocupe de problemele comunităților lor, va trebui să-i plătim”, spune Alfred Simonis.

El explică de ce a trebuit majorat și salariul primarilor, nu doar al viceprimarilor.

„După ce a venit legea de la Senat, am hotărât împreună că eliminăm parlamentarii, după care am încercat să găsim metode prin care vom crește salariile primarilor de comune mici sau ale viceprimarilor, pentru a putea corela angajații din Primărie. Știți ce s-ar fi întâmplat dacă făceam asta? Viceprimarul unei localități câștiga mai mult decât primarul localității. Primarul unui oraș, dacă scoteam de exemplu, cum am vrut eu inițial să scot primarul Capitalei, președinții de Consilii Județene, care și ei au salarii mari, să scot președinții (primarii) municipiilor reședință de județ și să lași primarii de la orașe în jos. În situația asta, dacă actualizam la zi legea salarizării, primarul orașului Buziaș, din Timiș, vă dau un exemplu sau Recaș avea mai mult decât primarul Timișoarei salariul. Primarul orașului Recaș avea mai mult decât președintele Consiliului Județean. Dacă nu măream la primari și făceam doar la viceprimari, toți viceprimarii din România aveau salarii mai mari decât primarii în funcție”, potrivit lui Simonis.

La remarca realizatorului că un primar de oraș cu peste 100.000 de locuitori în prezent câștigă 15.600 de lei brut, respectiv șapte-opt mii de lei net, social-democratul a spus: „E un salariu mare, dar dvs. vă spuneam mai devreme, credeți că cineva se ocupă performant de o localitate, credeți că cineva vine din privat să fie primar pe un salariu de 3.000-4.000 de lei? Credeți că vom putea avea administratori ai unei localități performanți, dacă nu-i plătim? Uitați-vă la statele mai dezvoltate decât noi (...). Trebuie să înțelegem că de patru ani, în administrațiile locale, nu au mai crescut salarii. Nu e popular să vorbesc despre asta, știu că mai nimeni nu vrea să vorbească, dar oare nu mai trebuie să spunem și adevărul în țara asta? Să spunem numai ce vor oamenii să audă?”.

Întrebat de ce nu au fost introduse în lege și criterii de performanță, odată cu aceste majorări de salarii pentru aleșii locali, Simonis menționează: „Criteriile de performanță trebuie să fie stabilite de cetățenii UAT-urilor. Un primar performant trebuie să fie reales. Un primar neperformant nu trebuie și cred și sper că nu va fi reales”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.