Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alga care ne lasă fără somoni: Criză alimentară cu cel mai căutat pește

peste

Criză somonului norvegian se adâncește pe zi ce trece. Alga agresivă care ucide peștii din crescătorii nu poate fi controlată. Dezastrul are proporții fără precedent: până acum, au fost pierdute 11 mii de tone de somon. Pentru crescători, paguba este de zeci de milioane de euro, potrivit tvr.ro

În fiorduri, acolo unde sunt amplasate fermele piscicole ale norvegienilor, a existat dintotdeauna această algă. Doar că acum s-a înmulțit peste măsură, nimeni nu știe de ce, și sufocă pur și simplu somonii.

Citește și: George Soros dă lovitura în România! Pe ce companie gigant a pus ochii miliardarul

Piscicultorii nu au altă soluție decât să scoată zilnic somon mort, cu sutele de tone, să curețe instalațiile, să spere că alga nu se mai înmulțește. Deocamdată, niciun semn de ameliorare.

Fermele încă neafectate sunt evacuate într-o cursă contra cronometru, înainte ca alga să ajungă la ele; peștele e scos și vândut; companii rivale sunt nevoite acum să coopereze. Navele pazei de coastă dau ajutor: au pus la punct un uriaș laborator plutitor care urmărește mișcările algelor.

Norvegia este lider mondial pe piața somonului de crescătorie, cu o producție anuală de peste un milion de tone. Din cauza crizei, prețul a crescut cu 6 la sută în doar o săptămână.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.