Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Algeria celebrează 60 de ani de independenţă

diem25.org
algeria

Algeria celebrează marţi, cu mare pompă şi inclusiv cu o paradă militară de o amploare inedită, a 60-a aniversare a independenţei sale, după 132 de ani de colonizare franceză, a cărei amintire continuă să tensioneze relaţiile cu Franţa, informează AFP, potrivit Agerpres.

După aproape opt ani de război între insurgenţii algerieni şi armata franceză, armele au tăcut pe 18 martie 1962, în conformitate cu acordurile istorice de la Evian, care au deschis calea pentru proclamarea independenţei Algeriei pe 5 iulie al aceluiaşi an, independenţă aprobată câteva zile mai târziu cu 99,72% din voturi în cadrul unui referendum.

Începând de vineri seara, autorităţile algeriene au închis circulaţia rutieră pe un tronson de 16 kilometri, unde armata a efectuat zilele acestea ultimele repetiţii înaintea paradei militare de marţi, prima după 33 de ani.

Închiderea circulaţiei rutiere pe această principală cale de acces spre centrul capitalei a provocat ambuteiaje enorme pe drumurile care duc spre Alger şi spre periferia sa estică.

Mai mulţi oaspeţi din străinătate, printre care preşedinţii palestinian Mahmud Abbas, tunisian Kais Saied şi nigerian Mohamed Bazoum urmează să asiste la această paradă militară, ce va fi supervizată de şeful statului, Abdelmadjid Tebboune.

Independenţa a fost obţinută după şapte ani şi jumătate de război care s-a soldat cu sute de mii de morţi, făcând din Algeria singura fostă colonie franceză din Africa ce s-a eliberat în anii 1960 cu ajutorul armelor de sub tutela Franţei.

Însă, după 60 de ani de la sfârşitul colonizării, rănile sunt în continuare deschise în Algeria, în timp ce Franţa exclude orice "penitenţă" sau "scuze", chiar dacă preşedintele francez Emmanuel Macron încearcă să aplaneze tensiunile cu o serie de gesturi simbolice.

"Nu se poate uita sau şterge, indiferent prin ce procedură, genocidul uman, genocidul cultural şi genocidul identitar de care Franţa colonială se face în continuare vinovată", a afirmat Salah Gougjil, preşedintele Consiliului Naţiunii, camera superioară a Parlamentului algerian, veteran al războiului de independenţă, într-un interviu publicat luni în l'Expression.

În martie, Abdelmadjid Tebboune a declarat că dosarul memorial ar trebui abordat de o manieră "echitabilă", adăugând că nu pot fi prescrise "crimele" colonizării franceze.

Luni seara, Preşedinţia franceză a anunţat că Emmanuel Macron a adresat o scrisoare omologului său algerian, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a independenţei sale, scrisoare în care liderul francez îndeamnă la "întărirea legăturilor deja puternice" între cele două ţări.

Pe plan intern, puterea de la Alger a profitat de aniversare pentru a încerca să atenueze tensiunile, la trei ani după ce a fost zdruncinată de manifestaţiile pro-democraţie Hirak.

În luna mai, Tebboune a lansat o iniţiativă pentru a depăşi imobilismul politic, primind rând pe rând mai mulţi lideri ai partidelor politice, inclusiv din opoziţie, şi responsabili ai organizaţiilor sindicale şi patronale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.