Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ali Khamenei se îndoia încă de anul trecut că Europa ar putea ajuta Iranul împotriva sancţiunilor americane

Grand Ayatollah Ali Khamenei

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a sfătuit guvernul în luna iunie a anului trecut să nu se bazeze pe eforturile europenilor de a proteja Teheranul împotriva sancţiunilor americane, la câteva luni de zile după ce Washingtonul s-a retras din acordul nuclear cu Iranul şi a reimpus sancţiuni, relatează luni Reuters.

Publicarea discursului lui Khamenei la nouă luni după întâlnirea sa cu cabinetul arată că în timp ce preşedintele Hassan Rouhani încerca să salveze acordul nuclear cu puterile europene, care au rămas angajate în pofida retragerii SUA în mai 2018, Khamenei nu era optimist în privinţa acestor eforturi.

Europenii vor spune în mod natural că protejează interesele iranienilor cu pachetul propus "dar guvernul iranian nu ar trebui să facă din asta principala miză", a fost citat Khamenei luni de site-ul său oficial.

Comentariile lui Khamenei au fost publicate la o săptămână după ce Rouhani a respins demisia ministrului de externe Mohammad Javad Zarif, un diplomat veteran care a studiat în SUA şi care a fost unul dintre artizanii acordului nuclear.

Scepticismul lui Khamenei aruncă îndoieli asupra eficienţei eforturilor trecute şi viitoare de a menţine acordul în viaţă, comentează Reuters.

Iran şi şase mari puteri au încheiat acordul nuclear în 2015, după peste un deceniu de negocieri. În conformitate cu acordul, sancţiunile impuse de SUA, UE şi ONU au fost ridicate în schimbul acceptării de către Iran a diminuării pe termen lung a programului nuclear în privinţa căruia Vestul avea suspiciuni că este orientat către dezvoltarea bombei atomice.

Khamenei a spus că acordul nu a rezolvat "niciuna dintre problemele economice" ale Iranului şi a prezis că mecanismul propus de europeni pentru a proteja afacerile cu Iranul de sancţiunile americane nu va fi o soluţie pentru dificultăţile economice.

"Europenii sunt răi. Sunt cu adevărat răi. Am multe de spus despre europeni, nu din cauza politicilor lor actuale, ci a naturii lor rău-voitoare din ultimele câteva secole", a mai spus Khamenei în discursul citat.

Franţa, Germania şi Marea Britanie au deschis un nou canal pentru comerţul în alte monede decât dolarul cu Iranul în luna ianuarie, deşi diplomaţii susţin că este improbabil ca acesta să permită tranzacţiile de amploare de care Teheranul susţine că are nevoie pentru a păstra pe linia de plutire acordul nuclear.

Iranul a ameninţat că se va retrage din acordul nuclear dacă puterile europene nu fac în aşa fel încât ţara să poată avea beneficii economice. Europenii au promis să ajute companiile să facă afaceri cu Iranul atâta timp cât acesta respectă acordul.

Washingtonul susţine că, deşi Iranul a respectat prevederile, acordul a fost prea generos, eşuând în a aduce sub control programul balistic iranian sau a limita amestecul său regional.

Noile sancţiuni americane au reuşit în mare parte să convingă companiile europene să renunţe la afacerile cu Iranul, notează Reuters

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.