Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alianță istorică între Rusia și SUA: Ce vor face cele două mari puteri

sua rusia

Federaţia Rusă a anunţat marţi că este gata să-şi coordoneze acţiunile cu cele ale coaliţiei arabo-kurde şi ale SUA, pentru a-i alunga pe jihadiştii organizaţiei Stat Islamic (SI) din fieful lor din Siria, Raqqa, informează Interfax şi AFP. 'Nu ştiu cât de reale sunt informaţiile conform cărora astfel de acţiuni au început deja, însă pot să afirm cu toată responsabilitatea că noi suntem deschişi unei asemenea coordonări', a spus ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, întrebat cum comentează anunţul făcut cu puţin timp înainte de partidul kurd 'Uniunea Democratică', potrivit căruia în viitorul apropiat va începe o fază activă a ofensivei asupra Raqqa, cu participarea kurzilor, SUA şi Rusia, conform Agerpres.

 

'Desigur, Raqqa este doar unul dintre obiectivele coaliţiei antiteroriste, la fel ca Mosul din Irak. Suntem convinşi că aceste localităţi ar fi putut fi eliberate mai repede, dacă militarii noştri (ruşi şi americani) ar fi început să-şi coordoneze acţiunile mult mai devreme', a subliniat şeful diplomaţiei ruse. Totodată, el a spus că în prezent 'există şansa ca o asemenea coordonare să aibă loc'.

 

'Plecăm de la ideea că aviaţia militară a Rusiei şi aviaţia coaliţiei conduse de SUA trebuie să acţioneze în mod sincronizat, coordonat şi să-i ajute pe cei care, la sol, luptă în mod real împotriva detaşamentelor de terorişti. În primul rând, este vorba despre forţele armate ale Siriei şi, desigur, de diferite grupări ale kurzilor, inclusiv de aripa armată a partidului Uniunea Democratică', a adăugat ministrul de externe al Federaţiei Ruse.

 

Recucerirea oraşului sirian Raqqa este, alături de cea a oraşului Mosul din Irak, un mare obiectiv al coaliţiei internaţionale anti-SI.

 

Rusia a propus săptămâna trecută SUA efectuarea de lovituri comune împotriva grupărilor jihadiste în Siria, o propunere imediat respinsă de către Washington.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.