Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alianţă între SUA şi China: Ce au făcut cei doi coloşi ai planetei

sua china

Un distrugător american efectuează prima vizită a unei nave de război a Statelor Unite într-un port chinez de când un tribunal internaţional a decis luna trecută împotriva Beijingului în legătură cu revendicările din Marea Chinei de Sud, relatează DPA. Distrugătorul de rachete USS Benfold a sosit în portul Qingdao şi va staţiona timp de cinci zile, potrivit media chineze.

Vizita, care a început luni, ar putea ajuta la diminuarea tensiunilor după decizia din iulie care nu a găsit nicio bază legală pentru revendicările Beijingului în ceea ce priveşte aproape toată Marea Chinei de Sud. Zona disputată cuprinde importante rute de transport maritim şi se crede că este bogată în resurse minerale. Aproximativ 285 de oficiali ai marinei americane şi membri ai personalului urmează să participe la exerciţii comune cu omologii chinezi precum şi la vizitarea obiectivelor turistice, a anunţat China Military Online.

La încheierea vizitei de cinci zile, distrugătorul va efectua exerciţii comune cu o fregată chineză. Experţi au avertizat că Beijingul, care a refuzat să participe la mediere şi a declarat verdictul nul şi fără valoare, ar putea creşte prezenţa militară în apele aflate în litigiu. Amiralul şef John Richardson a afirmat la Beijing, luna trecută, că obiectivul său este de a crea o relaţie şi de a menţine deschisă comunicarea chiar 'dacă există opinii diferite'. Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga (CPA) a dat câştig de cauză luna trecută Filipinelor împotriva Chinei, afirmând că revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud, o zonă strategică, nu au 'fundamente juridice', o decizie ce ar putea exacerba tensiunile deja existente în zonă, menţiona AFP.

În decizia sa de 479 de pagini, Curtea Permanentă de Arbitraj a conchis că Beijingul 'a încălcat drepturile suverane ale Filipinelor', că navele chineze au comis 'acţiuni ilicite' şi că zonele revendicate de China 'sunt incluse' în apele teritoriale filipineze. Beijingul consideră că deţine suveranitatea asupra cvasi-totalităţii Mării Chinei de Sud, o zonă bogată în hidrocarburi, aflată la întretăierea unor rute maritime vitale pentru comerţul mondial, însă revendicările sale se suprapun cu pretenţii emise de statele riverane Filipine, Vietnam, Malaezia şi Brunei, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.