Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alianţa suveraniştilor în Italia: Salvini şi Berlusconi au denunţat împreună 'cel mai stângist guvern' din istoria ţării

Zeci de mii de susţinători ai Ligii de extremă dreapta, conduse de fostul vicepremier italian Matteo Salvini, au participat sâmbătă în centrul Romei la o manifestaţie împotriva actualului guvern de stânga, pe care liderul formaţiunii Forza Italia, Silvio Berlusconi, l-a descris drept cel mai ''stângist'' din istoria Italiei, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

''Noi suntem poporul împotriva elitei, vom schimba istoria ţării noastre'', a spus Salvini în faţa celor circa 50.000 manifestanţi, conform estimării poliţiei. El a lansat critici şi împotriva politicilor Uniunii Europene, salutând totodată ''poporul catalan şi pe cel britanic''.

''Dacă vorbim despre suveranitate, eu doresc să trăiesc într-o ţară liberă, unde se guvernează fără să se aştepte telefonul lui Merkel sau al lui Macron. Italia pentru italieni'', a mai clamat Salvini la manifestaţie.

Partidul său, Liga, rămâne cel mai popular, fiind cotat cu circa 30% din intenţiile de vot în sondaje. Fost ministru de interne şi vicepremier în precedentul guvern al lui Giuseppe Conte, Salvini a intrat în conflict cu Bruxellesul din cauza măsurilor luate de guvernul de la Roma împotriva migraţiei ilegale şi a politicilor economice cu un pronunţat caracter social ce ameninţau respectarea ţintei de deficit bugetar.

Liderul Ligii s-a văzut înlăturat de la putere în august după ce a încercat să forţeze convocarea alegerilor anticipate, iar partenerul său de coaliţie, formaţiunea anti-sistem Mişcarea 5 Stele (M5S), a format o alianţă inedită cu formaţiunea de stânga Partidul Democrat (PD), împreună cu care guvernează în prezent într-un executiv considerat proeuropean.

Executiv pe care însă liderul formaţiunii Forza Italia, fostul premier acum în vârstă de 83 de ani Silvio Berlusconi, l-a descris în intervenţia sa la mitingul lui Salvini drept ''cel mai stângist din istoria noastră''. Amintind că a intrat în politică în urmă cu 25 de ani pentru a salva Italia de ''comunişti'', Berlusconi a susţinut că în opinia sa acum această ameninţare este mai mare ca niciodată.

Pe scena manifestaţiei a mai urcat şi Giorgia Meloni, care conduce partidul de extremă dreapta Fraţii Italiei (Fdl). Salvini l-a eclipsat pe Berlusconi ca lider al dreptei italiene, dar încă are nevoie de sprijinul acestuia din urmă în încercarea de a reveni la putere, altfel relaţia lor fiind destul de ambiguă şi adesea tensionată. Totuşi, cele trei partide de dreapta participante la manifestaţia de sâmbătă îşi unesc forţele la alegerile locale şi regionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.