Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aliații lui Putin sunt incorigibili! Brazilia, Venezuela și Cuba au blocat noi sancțiuni la Summit-ul UE-CELAC

vladimir putin

Reuniţi la Bruxelles, liderii ţărilor din Uniunea Europeană şi America Latină au încercat marţi să-şi pună în valoare relaţiile strânse, dar divergenţele referitoare la războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei au marcat primul lor summit din ultimii opt ani, comentează AFP, notează Agerpres.

În declaraţia finală a reuniunii, liderii europeni şi latino-americani şi-au exprimat ''îngrijorarea profundă legată de războiul în desfăşurare contra Ucrainei'', fără a menţiona totuşi Rusia. Nici măcar această formulare nu a putut fi adoptată cu unanimitate, Nicaragua refuzând să subscrie.

Redactarea comunicatului final, în care europenii doreau să fie inclusă o referire la agresiunea rusă, a suscitat discuţii îndelungate înainte şi în timpul acestui summit găzduit luni şi marţi de capitala Belgiei.

''Trăim o perioadă de mari transformări geopolitice şi prieteni precum UE şi partenerii săi din America Latină şi Caraibe trebuie să se apropie'', a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Liderii europeni şi latino-americani au convenit să se reunească în acelaşi format o dată la doi ani. Viitorul summit UE-CELAC va avea loc în Columbia.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a recunoscut că nu este uşor ca 60 de ţări să se pună de acord asupra unor subiecte precum războiul din Ucraina, dar a subliniat că ''ceea ce ne uneşte este probabil mult mai puternic decât ceea ce ne separă''.

Surse diplomatice au făcut referire la reticenţele Venezuelei şi Cubei, susţinători declaraţi ai Moscovei. Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost de părere că în eforturile pentru redactarea unei declaraţii omologul său brazilian Luiz Inacio Lula da Silva face parte ''dintre cei care permit construirea de punţi''

Brazilia a refuzat să impună sancţiuni contra Rusiei, măsuri care potrivit preşedintelui Lula da Silva i-ar ''penaliza pe cei mai vulnerabili''. Comunicatul final al summitului UE-CELAC afirmă ''necesitatea de a respecta suveranitatea, independenţa politică şi integritatea teritorială ale tuturor naţiunilor''.

Numeroase ţări din sud ''au spus că există şi alte conflicte în lume şi am înţeles asta'', a comentat premierul irlandez Leo Varadkar.

Ţările latino-americane indicaseră înaintea reuniunii la nivel înalt că nu doresc ca subiectul Ucraina să monopolizeze discuţiile în detrimentul altor priorităţi, precum avansarea acordului comercial între UE şi Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay).

Ursula von der Leyen s-a declarat ''încrezătoare'' că negocierile asupra acestui acord de comerţ liber vor putea fi încheiate ''în următoarele luni'', astfel încât înţelegerea să fie ratificată cel mai târziu ''până la finalul anului''.

Acest acord, încheiat în 2019 după 20 de ani de negocieri complexe, nu a fost ratificat în special ca urmare a îngrijorărilor europene legate de politicile privind mediul, în special în Brazilia. Preşedintele Lula da Silva a afirmat luni că protecţia mediului nu poate servi drept scuză pentru protecţionism.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.