Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Gorghiu, APEL către PSD și ALDE: OUG de amânare a intrării în vigoare la modificărilor la legile justiției, singura soluție acceptabilă

evz.ro
gorghiu suparata

Parlamentarul liberal Alina Gorghiu solicită PSD și ALDE adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru amânarea intrării în vigoare a legilor justiției, cererea venit în contextul discuțiilor referitoare la situația României ce urmează a avea loc în Parlamentul European.

"Astăzi va avea loc în Comisia LIBE din Parlamentul European o dezbatere în jurul unui Raport al Comisiei Europene despre progresele României în dosarul MCV și despre opinia preliminară a Comisiei de la Veneția referitoare la legile justiției. Ea va fi urmată miercuri de o dezbatere în plenul Parlamentului European. Peste puțin timp va fi definitivat și Raportul Comisiei de la Veneția.

În aceste condiții, cer PSD și ALDE să dea încă de astăzi un semnal politic clar că se opresc din agenda personală a liderilor lor și urmează parcursul european!

Singura soluție acceptabilă politic în acest moment este o OUG prin care să se amâne intrarea în vigoare a tuturor modificărilor la legile justiției!

Citeste si Fostul senator Butoane, condamnat la doi ani cu suspendare: Cezar Măgureanu, muncă în folosul comunității la biblioteca din Giurgi

După ce Raportul final al Comisiei de la Veneția va fi făcut public, textele de lege vor putea fi repuse în dezbatere începând cu dispozițiile cele mai controversate, cele care afectează grav independența sistemului judiciar.

Punctez din nou: legislația privind sistemul judiciar are nevoie de îmbunătățiri, dar nu în folosul unor lideri de partid sau al acoliților acestora, ci în spiritul dreptății și al unei democrații autentice și conforme cu tradițiile constituționale comune ale statelor membre UE.

PNL niciodată nu a girat absurditățile dorite de coaliția PSD - ALDE pentru sistemul judiciar și a încercat prin toate instrumentele legale să se opună și să evidențieze disfuncționalitățile majore create de o lege proastă.

Reprezentanții PNL vor cere în cadrul Comisiei comune speciale schimbarea modului de lucru impus până acum de PSD, realizarea de studii de impact, dispariția procedurilor haotice și netransparente, a politicii “pumnului în gură“ și deschidere către asociațiile profesionale din domeniu.

De asemenea, PNL va depune din nou amendamentele prezentate în cursul dezbaterilor de până acum, în condițiile în care multe dintre acestea se corelează cu recomandările experților internaționali. Punctele principale vizate de amendamentele PNL, conform observațiilor Comisiei de la Veneția, vor fi următoarele:

- Menținerea în sistemul de numire și demitere a procurorilor de rang înalt a președintelui României și a CSM, cu scopul de a echilibra influența ministrului Justiției;

- Reconsiderarea propunerii de înființare a Secției speciale pentru anchetarea magistraților;

- Abandonarea sau clarificarea condițiilor în care procurorii de rang înalt au posibilitatea să invalideze soluțiile date de procurorii care instrumentează dosare;

- Renunțarea la schema de pensionare timpurie a magistraților, precum și la dispozițiile care prevăd dublarea perioadei de pregătire în cadrul INM, o sursă certă a unei adevărate crize de resurse umane în sistemul judiciar;

- Abandonarea modificărilor care permit promovarea efectivă la instanțele și parchetele superioare în baza unor criterii subiective;

- Corectarea și clarificarea dispozițiilor care privesc răspunderea materială a magistraților.

PNL se va așeza din nou la masa dezbaterilor pe legile justiției, dar cerem un exercițiu serios și profesionist! Nu ca până acum!", a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.