Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Gorghiu: Nu a fost cvorum în conducerea Senatului. PSD are singur majoritate dar nu vrea amânarea alegerilor parlamentare

Facebook
Alina Gorghiu

Alina Gorghiu a anunţat că Biroul permanent nu a avut luni cvorum pentru a trimite la Comisia juridică proiectul de lege care prevede că Parlamentul stabileşte data alegerilor şi nu Guvernul, iniţiativă trimisă la reexaminare de Klaus Iohannis. Senatoarea PNL a adăugat că PSD are majoritatea singur în Biroul permanent şi putea oricând să aprobe acest proiect, însă Marcel Ciolacu şi social-democraţii nu vor în mod real amânarea alegerilor, fiind doar o temă de campanie electorală.

Citește și: CLARIFICARE de la Ludovic Orban: FĂRĂ mască la alergat în aer liber

„Situaţia e destul de interesantă astăzi în Senatul României. Cererea de reexaminare, după cum ştiţi, ar fi trebuit să fie discutată în Biroul permanent care era convocat pentru ora 13.00. În Biroul permanent componenţa e aşa: 7 de la PSD, restul de 5 de la PNL - 3, UDMR - 1, USR-PLUS o persoană. Deci în orice condiţii, dacă PSD doreşte să introducă pe ordinea de zi un proiect legislativ pentru a fi dezbătut, în procedură de urgenţă sau orice alt fel de procedură, acest lucru se întâmplă pentru că au majoritatea singuri. Pornind de la această premisă, vă spun că PNL, că nu o să îndrăznesc să vorbesc în numele celorlalţi colegi, a decis ca cei trei reprezentanţi ai săi să nu participe la această mascaradă din Biroul permanent”, a explicat Alina Gorghiu luni la Digi 24.

Ea a adăugat că s-a propus amânarea şedinţei Biroului permanent al Senatului pentru ora 14.00, dar nici atunci nu a fost cvorum, fiind clar că PSD este de vină că această lege nu devine realitate.

„Spun mascaradă pentru că PSD vroia să amâne sau spune public că doreşte să amâne data alegerilor şi o să revin pe procedură pentru că de fapt sunt două iniţiative legislative, dar în subteran se pare că nu îşi doreşte acest lucru. La ora 13.00 când a fost convocat primul Birou permanent, surpriză – nu a fost cvorumul de şedinţă pentru a fi legal ţinută această şedinţă. Au fost doar 6 reprezentanţi ai PSD. Şedinţa s-a amânat pentru ora 14.00. La ora 14.00 a fost aceeaşi situaţie. De ce s-a întâmplat să nu fie cvorum? Pentru că PSD condus de Marcel Ciolacu şi colegii săi din PSD una spun public, şi în realitate fac altceva. Tema amânării alegerilor parlamentare exprimată pe toate vocile, mai guturale, mai ţipătoare, a fost o temă strict de campanie electorală, o temă strict pentru auzul publicului, astfel încât să arate Marcel Ciolacu cât de responsabil este probabil, însă în realitate din vina PSD această lege nu devine realitate. PNL şi-a exprimat opinia de-a lungul vremii şi a spus că amânarea alegerilor parlamentare nu e o soluţie, că prelungirea mandatului de aleşi parlamentari de ei înseamnă un gest imoral, inportun, inadecvat şi că ne dorim ca în condiţii de securitatea a votului să ţinem aceste alegeri pentru legitimitatea unui Parlament care acum are o majoritate toxică”, a completat Gorghiu.

Senatoarea PNL a mai precizat că astfel proiectul de lege nu poate fi trimis la Comisia juridică a Senatului şi ulterior raportul să fie votat pe plenul Senatului marţi.

„Cam acesta este tabloul. Au convocat la 14.30 un comitet al liderilor. S-a constatat că nu există cvorum ca să se poată întruni Biroul permanent. Ca atare mâine pe plenul Senatului nu vom avea acest proiect, pentru că nefiind Birou permanent nu putem avea comisie, deci nu putem avea plen pentru amânarea datei alegerilor parlamentare”, a conchis Alina Gorghiu.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis vineri Parlamentului Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016. Şeful statului apreciază că data alegerilor a fost stabilită de către Guvern, cu respectarea legilor, astfel încât să şină cont de data la care expiră mandatul actualului Parlament.

În plus, Iohannis apreciază că deja pentru unii cetăţeni „a debutat şi se află în derulare exerciţiul dreptului de a fi ales”, iar întreruperea acestui proces „s-ar putea constitui într-un abuz şi o vătămare a drepturilor electorale ale cetăţenilor români, şi în special a celor din diaspora, în privinţa cărora procedurile sunt deja declanşate şi se află în etape avansate”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.