Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Gorghiu, declarație de dragoste: Fără romi, lumea noastră ar fi mai săracă, fără culoare, veselie şi optimism

Facebook
Alina Gorghiu

Preşedintele interimar al Senatului, senatoarea PNL Alina Gorghiu a declarat luni, în cadrul Expoziţiei Zita Moldovan care a avut loc la Senat că astăzi, când spui România spui şi multe personalităţi care provin din rândul romilor, fie că ne referim la literatură, muzică, istorie, ea dând ca exemplu pe Johnny Răducanu sau Ion Voicu, sau toţi meşteşugarii romi. Fără romi, lumea noastră ar fi mai săracă, fără culoare, veselie şi optimism, a arătat ea, potrivit news.ro.

”Senatul României, timp de o săptămână, sărbătoreşte cultura, tradiţiile, istoria şi drepturile milioanelor de romi din România şi din întreaga lume, în contextul apropierii Zilei Internaţionale a Romilor. Astăzi, când spui România spui şi multe personalităţi care provin din rândul romilor, fie că ne referim la literatură, muzică, istorie. Şi mă gândesc la Johnny Răducanu sau Ion Voicu, la toţi meşteşugarii romi”, a spus Alina Gorghiu.

Ea a arătat că vine din Argeş, unde s-au scris poveşti frumoase despre romii din zona noastră, despre contribuţiile lor la istoria culturală naţională, şi nu sunt puţini deloc.

”Celebrul lăutar Ionică Dinu, cel care a cântat la inaugurarea Turnului Eiffel, fiul său Grigoraş Dinicu, Zavaidoc de la Piteşti cu cântecele sale sau Ion Matache de la Merişani, cu al cărui taraf a debutat Maria Tănase la radio. Dacă mergem şi mai adânc în istorie, în secolul XIX, trebuie să amintim de boierul Dinicu Golescu pe a cărui cheltuială au fost şcoliţi lăutarii argeşeni, dar mai ales de Ştefan Golescu, primul boier român care şi-a dezrobit romii”, a spus senatoarea PNL.

Ce a mai spus Alina Gorghiu

Gorghiu a afirmat că, astăzi, cu ocazia deschiderii acestei expoziţii, un eveniment care marchează Ziua Internaţională a Romilor, doreşte să îi mulţumească Zitei Moldovan pentru colecţia de haine romani şi să o felicite pentru activitatea feministă şi antirasistă, pentru Giuvilpen (în limba romani înseamnă Feminism), prima companie de teatru independent feminist rom din România, şi toate emisiunile şi lucrurile frumoase realizate în timp, precum şi domnului Cornel Crăciun, preşedintele Asociaţiei Mesteşugarilor şi Comercianţilor Romi pentru exponate şi prezenţă.

”Ziua Internaţională a Romilor, marcată pe 8 aprilie, a fost instituită pentru a sărbători cultura romani şi de a creşte gradul de conştientizare a problemelor cu care se confruntă romii. Cu această ocazie, urez ”La mulţi ani” tuturor membrilor comunităţii rome! Mă bucur că este şi deputatul al minorităţii rome în Parlamentul României, domnul Cătălin-Zamfir Manea, pentru că mâine, împreună cu domnia sa, vom avea alt moment de excepţie. Vom premia copii olimpici. Seria evenimentelor nu se va încheia aici, pentru că vineri, vom avea la Senat foarte mulţi copii romi. Şi mulţumesc în avans UNICEF, în special doamnei preşedintă Anna Riatti, pentru că se alătură acestor acţiuni de unitate în diversitate. Fără romi, lumea noastră ar fi mai săracă, fără culoare, veselie şi optimism”, a mai spus Gorghiu.

Vezi și: Alina Gorghiu, despre acordarea de vouchere de vacanță angajaților din mediul privat: ‘Noi, cei din PNL, împreună cu UDMR și PSD, considerăm că toți angajații din România trebuie să beneficieze de aceleași politici publice’

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.