Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Mungiu-Pippidi compară protestatarii pro-Trump de la Capitoliu cu protestatarii din 10 august: 'Cei care nu au cîștigat alegerile nu se împacă cu puterea'

jurnalistii.ro
Alina Mungiu Pippidi

Politologul Alina Mungiu-Pippidi afirmă că incidentele de miercuri din Washington D.C. nu sunt comparabile cu mineriadele din România, ci eventual cu protestul din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei. La fel ca la "protestul diasporei", în SUA au ieşit în stradă cei care au pierdut alegerile şi nu se împacă deloc cu situaţia. Dacă pe 10 august 2018 protestatarii din Piaţa Victoriei au încercat fără succes să intre în incinta Palatului Victoria, protestatarii de miercuri din SUA au reunit să pătrundă în Capitoliu.

"Ce s-a văzut la Washington nu are vreo legătură cu mineriadele din 1990 din România – numai cine nu a fost fugărit de mineri poate să spună, ca Dacian Cioloș, așa ceva. Minerii aveau răngi, și au lăsat în urma lor țăndări laboratorul și biblioteca facultății de geologie din universitate – în arhiva TVR sunt imagini cu sediile făcute praf de la PNL și PNȚcd, ca și cu sutele de civili grav răniți. Manifestanții pro-Trump, prin contrast, deși de partea lui este lobbyul pro-arme au venit fără armele lor, deși au permis, fără măcar un cocktail Molotov, fără lideri și fără plan, și au ocupat Capitoliul fără să omoare pe nimeni (cineva de la serviciile secrete a împușcat o femeie, veterană a aviației americane, în interior). Trump este evident vinovatul moral că a împins la decompensare pe acești oameni disperați, care au venit să-și planteze steagul confederat pe Capitoliu, și s-au răzbunat violent numai pe trepiedele și generatoarele de la Associated Press – ce testament mai bun pentru oamenii fără voce, care nu se regăsesc în media, care vor să atragă atenția asupra lor. Dacă vreți neapărat să faceți vreo comparație cu România, deși nu vă sfătuiesc, mai degrabă ați văzut un 10 august american: cei care nu au cîștigat alegerile nu se împacă cu puterea care ocupă sediul puterii, protestează pașnic în majoritate pînă cînd niște descreierați sau diversioniști ocupă clădirea împingîndu-se cu forțele de securitate și, văzînd că e ușor să intri, lăsînd la final patru morți din rîndurile lor și mulți gazați. Astea sunt faptele, restul sunt interpretări – americanii dădeau o lovitură de stat contra puterii legitim alese, conform presei anti-Trump, iar protestatarii liberali și ciolosiști din București își manifestau dreptul legitim de a încerca să intre în palatul Victoria ca să protesteze, conform Euronews.

Comparația servește doar ca să arătăm cît de mult a pierdut publicul românesc orice apetență pentru fapte și ca atare ce ușor de manipulat a ajuns… Dar pentru restul publicului, publicul inteligent, pentru care faptele sunt ce sunt și media e ce e, adică PR cumpărat de unii sau alții în proporție copleșitoare, iată cîteva lucruri la care să meditați și cîteva cărți care merită citite pentru a înțelege America de azi și decăderea spectaculoasă a modelului american", scrie Alina Mungiu-Pippidi pe romaniacurata.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.