Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Mungiu-Pippidi, după incendiul de la Bamboo: 'CINE a pus, de fapt, focul'

bamboo isu

Alina Mungiu-Pippidi a scris într-un editorial publicat pe Romaniacurata.ro că autoritățile responsabile nu au efectuat controale. Analistul politic a atacat și fostul Guvern tehnocrat. "Că într-o țară reformată de tehnocrați și condusă de politicieni ISU are mult timp liber și aprobă mai întîi planurile cui nu are autorizație de funcționare, ba chiar nici nu există, că nu a fost construit, neavînd autorizație de construcție.", a scris Alina Mungiu-Pippidi.

"Iarăși a fost mai rapid focul decît comisia de tăiat hîrtii.

Paisprezece luni după Colectiv sau aproape, a ars clubul Bamboo, a doua oară în istoria sa, de altfel.

Fiind la o clasă socială mai de sus, extinctoarele au mers și deocamdată sunt numai răniți. Zeci de răniți. Iarăși s-au aprins artificii și țigări neautorizate, deși data trecută s-a făcut totul ca să se dea vina pe spitale, pe ambulanțe, pe Arafat, pe oricine a făcut totul ca să-i ajute pe răniți, numai pe cei care au dat foc sau se duc în locuri unde se aprind artificii în interior ca regulă, nu.

Am trîntit primarul, și chiar și guvernul, au venit alegerile și noroc cu tribunalul că nu l-a lăsat pe primar să candideze din nou, că lumea îl alegea.

S-a descoperit cu acea ocazie că autorizațiile se dau nu după vreun control, ci după o declarație pe proprie răspundere a cui găzduiește focul că focul nu arde, ca să meargă afacerile și să avem cît de cît un PIB oarecare.

Noroc cu un băiat care ținea traininguri prin cafenele despre manipularea prin Internet, care nu își scoteau nici banii pe bere, el a găsit a catchphrase, „Corupția ucide” și a organizat pe cei supărați într-o demonstrație de protest. Știm despre el pentru că un ziarist indiscret l-a găsit și l-a intervievat, a pus reflectorul pe el, nu ca să-l deconspire, de altfel.

A venit un guvern format din acei oameni care au avut grijă să-și facă poze cu nevasta și copilul la demonstrație, și au fost prompt invitați de Șeful Statului la guvernare.

Citește și: Ponta, ATAC DUR la adresa lui Iohannis: 'De data asta NU a reușit să facă să 'moară oameni'?'

Ei au făcut o comisie de tăiat hîrtii, și un minister de adăugat hîrtii, plus cîteva departamente suplimentare, pe care viitorul și actualul guvern au avut grijă să nu le închidă, întrucît unii nu pot fi dați afară că sunt acoperiți, iar aleșii poporului trebuie și ei să intre pe undeva am ajuns la 110 miniștri și secretari de stat, numărul 1 din UE.

Hîrtiile au crescut și ele corespunzător, numai dacă ne gîndim la cîte consultări cu populația au tipărit Comisia de Tăiat Hîrtii și Ministerul Consultării Publice, cu ajutorul celor Consultați Oficial față de oportunitatea trecutelor, prezentelor și viitoarelor Ordonanțe de Urgență.

Primarul de acum tocmai a spus că nici clubul nou nu stătea mai bine cu hîrtiile decît cel vechi, deși despre ce hîrtii o mai fi vorba nimeni nu mai știe. Fapt e că după an an de guvernare emanată din precedentul incendiu, controlul tot pe drum era spre clubul Bamboo, și în general pe drum, că nu a fost de nici un fel reformat și făcut să ajungă undeva. Cum a declarat viceprimarul Sectorului 2, proprietarii clubului au depus documentația la primari „dar incompletă, eram într-o procedură de cerut acte” și „în luna ianuarie ar fi fost amendați, nu au ajuns încă la ei cei de la control”. Astfel încît, deși clubul „nu avea autorizate de funcționare, nu avea autorizația de construire recepționată”, el avea „un plan de actiune la incendiu avizat de ISU”.

Că într-o țară reformată de tehnocrați și condusă de politicieni ISU are mult timp liber și aprobă mai întîi planurile cui nu are autorizație de funcționare, ba chiar nici nu există, că nu a fost construit, neavînd autorizație de construcție.

Controlul nu a ajuns din 2005, cînd a ars data precedentă, și în intervalul ăsta corupția nu a omorît pe nimeni, ba chiar au prosperat mulți, pe lîngă cei și mai mulți care s-au distrat, că nu poți să muncești tot timpul sau să fii încrîncenat.

Patronul din 2005, un domn Botezatu, a declarat că focul a fost pus. Nu s-a făcut niciodată lumină cine l-ar fi pus.

Primarul intervievat aseară de Digi a adăugat, ca omul obiectiv, „clubul a funcționat cumva si cu bunăvoința autorităților din trecut”. „Nu cred că au avut vreodată toate actele în regulă”, a mai spus el.

Sigur, incendiul e din vina vechiului regim. Problema e că e aproape imposibil de stabilit în România care e vechiul regim și care e cel nou.

Sunt ipoteze cum că vechiul regim e chiar cel nou, care tocmai voia să bage pe șest o sinistră ordonanță de urgență. Aceasta ar fi eliberat, conform chiar României Curate, pe managerul spitalului de urgență din capitală că și-a făcut barocameră pentru anti-îmbătrînire în loc de tratament arși. Incendiile evident nu le putem preveni, dar îmbătrînirea nici atît, așa că e musai să intre la pușcărie pentru abuz în serviciu, desi toți ceilalți români își abuzează serviciul zilnic, și serviciul lasă de la el.

Să nu lăsăm vreun detaliu să obscurifice peisajul, cum ar fi că spitalul de urgență Floreasca, unde tocmai au fost duși noii răniți, și personalul său profund corupt salvează în condiții precare de legalitate și igienă viața a mii de oameni lunar, că doar numai neavizații le sunt recunoscători, precum familia Marc și Jacqui Plattner, care m-au instruit în scris să mulțumesc extraordinarilor doctori de acolo, care i-au tratat eficient și fără șpagă, desi erau străini, conduși în gardă de o studentă de a mea pe atunci fără nici o relație, Laura Simionescu Voinea.

Pînă să ajungem, Laura și cu mine, să mulțumim, frumosul doctor vorbitor de engleză terminase de tocit Harrison’s și plecase demult într-o mare țară care are și ea incendii în discoteci, ba chiar și focuri de armă, dar nu mori cu zile de prostie pe Facebook în fiecare zi de la Dumnezeu. O dată în viață, ce e drept, ai ocazia să îl votezi pe Trump.

În locul lui e o doctoriță tînără care are Harrison’s pe tabletă de acuma, și nu va mai fi nici ea peste trei luni.

Pentru cine nu pricepe ce i se întîmplă, istoria se repetă degeaba.

E ca în Alice în țara minunilor, un blestem a prins pe pălărier și invitații săi, altfel toți băieți haioși și de viață într-o buclă temporală. Numai că la noi nu e ora ceaiului și deci în acele cinci minute nu apropii și apoi depărtezi iarăși ceașca de gură, ci îți dai întîlnire cu alții care gîndesc ca tine pe Facebook la club, după ce ai comentat public niște lucruri de care nu ai habar, că doar nu ai să stai să citești pînă la capăt, ești doar tînăr și crezi că ai doar o viață sau măcar una, acolo aprinzi un artificiu sau o țigară, sau ce poți aprinde și tu, și după prima bere iarăși vine focul și te evacuezi cu smartphone-ul cu tot, ca să ai cu ce să o iei de la capăt.", a declarat Alina Mungiu-Pippidi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.