Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Mungiu Pippidi mitraliază Guvernul: Cine plătește pentru măsurile haotice?

AlinaMungiuPippidi

Politologul Alina Mungiu Pippidi se întreabă cine va plăti oalele sparte, după ce Guvernul a geationat întreaga pandemie cu o serie de măsuri haotice, măsuri care au adus daune atât oamenilor, dar și economiei.

”Cine plătește pentru lipsa unei carantine adecvate în București, unde toate terasele sunt deschise și înghesuite, nu doar cea pe care vicepremierul Barna mestecă în compania artiștilor, că așa e cu oamenii mari, ei discută afaceri doar la masă? Pe cifrele oficiale, și ele manipulate de absența oricărei politici a testelor, Bucureștiul are incidența 7 la mie, în Germania terasele stau închise pînă se coboară sub 0.5. Cine plătește pentru lipsa unei precizări clare a numărului de persoane pe suprafață care pot intra într-un magazin, dacă insistați să țineți deschise toate magazinele, cînd pînă la Paște ar trebui închis tot ca să avem un Paște liniștit? Cine e de vină că nu s-au introdus reguli de ventilare, și frizeriile lucrează pline cu ușile închise, ca și mijloacele de transport în comun, protejate doar de frica oamenilor să se urce în ele? Dăm vina pe idioți de pe Facebook care au răspîndit zvonuri că oxigenul nu e bun, dar unde e desenul animat sau infograficul cu cum ajută oxigenul, deși guvernul aruncă cu bani în presă non stop (folosiți vă rog aplicația Ia Statul la întrebări de pe România curată ca să vedeți ce instituție de stat a mai dat bani de comunicare și cui). Cine ar fi trebuit să ceară Facebook România să blocheze toate dezinformările astea? Cine e de vină că nu știm cîți pacienți supraviețuiesc de la ATI, și nu avem ca în Germania un raport zilnic cu intrările și ieșirile, fie de oameni vindecați, fie de oameni decedați? Unde a fost comunicarea Ministerului Sănătății cerînd medicilor de familie să achiziționeze oxigenometre degetar și să spună pacienților cînd e momentul optim să se sperie și să ceară oxigen? Cine e de vină că din București și la incidența de peste 7 la mie au continuat să se reverse zeci de mii de oameni spre provincie și Valea Prahovei, ducînd infecții peste tot? Fiecare doi oameni dintr-o sută infectați care au murit ca urmare a acestei propagări sunt din vina autorităților, atît de inepte că se gîndesc cum să vaccineze cu prioritate ospătarii, ca să continue să aibă terase răspîndind infecții, ba să mai deschidă și restaurante.

Rar un guvern unde cei care știu ce e de făcut să fie așa de slabi prin raport cu populiștii care conduc și care nu știu ce să facă mai repede, să își calce propriile reguli ca să nu țipe familia dnei Luncă la Antena 3 sau să nu agite HORECA apele pe la Realitatea Plus cu geniala lor idee să împartă restaurantele în două, o parte pentru imunizați, și una pentru neimunizați, ca la fumători și nefumători. Aberație pe care premierul o reia fără să clipească, pentru că evident nu pricepe nimic, dar nimic. Dar nici nu apare cineva care să-și dea demisia – sau poate mă înșel, profesorul Cherecheș a plecat. Așa ar trebui să facă toți cei care pricep ce se întîmplă – mîine la Florin Cîțu ar trebui să existe demisiile tuturor celor care nu sunt criminali sau ignoranți, pentru că direcția în care merge guvernul cu pandemia este, cum spune și colegul meu dr. Sorin Paveliu, greșită. În loc să tăiem valul trei, îl întindem chiar noi.

Să fie clar, unii oameni și-au făcut-o cu mîna lor, deci nu merită nici un oficial învinuit de ce li s-a întîmplat lor. Nelu Ploieșteanu și Gabi Luncă au continuat să cînte la nunți cu toate interdicțiile, evident fără mască de protecție, și au murit uciși de admiratorii lor la fel de proști ca și ei, care i-au strîns în brațe, le-au sărutat mîna și le-au adus pahare cu întăritor – cînd nu le-au băgat bancnote în mînă. Familiile îndurerate mai bine preveneau toate astea, decît să se lupte după moarte cu autoritățile pentru corpurile contaminate. Libertatea să îți lași părinții și bunicii să moară cu zile nu face parte din nici un catalog cunoscut al drepturilor omului, dar pe lîngă ei nu trebuie să moară și cei de la morgă sau pompe funebre. Din Evul Mediu oameni bravi, de la aristocrați la medici de oraș s-au luptat cu biserica pentru a obține schimbări de reguli în timpul epidemiilor ca să stăvilească infecțiile – unii cu prețul excomunicării. Și biserica de azi nu mai e cea medievală, deci numai un om cu desăvârșire needucat ia steagul creștinismului ca să lupte cu lupta cu epidemia. Creștin nu e egal idiot, și nu a fost niciodată, și dacă vreți să vă luptați cu guvernul, luptați-vă să salvați vieți, nu cadavre.

România e pe locul șapte din coadă la prognoza Politico privind ținta de vaccinare a statelor membre de la finele verii, vedeți mai jos, deci nici iluzia că vaccinarea va prinde din urmă cumva brambureala nu mai ține.. Pe scurt, deși producem morți în plus, parte din vina guvernului că e laș și inept, parte din vina populației, care pare să nu aibă alt ideal în viață decît chefuiala, și e încurajată de unele televiziuni pe această cale curat creștinească, Party to Death, nici măcar nu le producem pe termen limitat. Distracția se întinde și la toamnă, cu cei doi la sută morți corespunzători (cifre și ele optimiste) care se vor tot aduna. În schimb am băgat pe 30 de zile la închisoare vreo 15 persoane care protestau legal, unele care nu spărseseră nici o vitrină, adică suntem lași, dar duri cu represiunea, că pe fond guvernului îi pasă doar de un lucru, să rămînă în funcție. Și unii dintre cei reprimați vor da în judecată membrii guvernului.”, scrie Alina Mungiu Pippidi, în Romaniacurata.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.