Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Mungiu Pippidi: Nicușor Dan, vaccinează-te, frate!

magnanews.ro
alina mungiu pippidi

Politologul Alina Mungiu Pippidi arată faptul că l-a susținut mereu pe Nicușor Dan, dar acum simte nevoia să-l îndemne la vaccinare pentru a da un exemplu, dar și pentru a nu mai sfida legea pentru că intră în Primăria Capitalei fără certificat verde.

”L-am susținut întotdeauna pe Nicușor Dan, chiar când a dat dovadă de proastă judecată (nu o dată) pentru că am văzut și calitățile lui, efortul consecvent de a ajuta oameni umili mai ales, care nu e răspândit în România și ca atare merită prețuit. Dar e ceva vreme de cînd Nicușor se alătură lui Florin Cîțu și Alexandru Rafila – ca să nu îl compar cu trupa de diversioniști gen Ciohodaru, Pop și Piperea – în practicarea pe față a inconsecvenței față de măsurile sanitare necesare pentru a limita epidemia. Faptul că el intră în primărie deși nu are certificat verde e o formă de promovare a antivaccinului, adică o complicitate cu tabăra cea mai primitivă, perfidă și criminală de la noi. La fel au fost Cîțu cu tratamentul pandemiei în primăvară și vară și mai nou Rafila și Streinu-Cercel, care în loc să fie pe linia agențiilor internaționale de sănătate joacă un rol populist pe linia partidului, inventînd certificate care nu există nicăieri și de fapt sabotînd stimulentele pentru vaccinare, și așa tardive, propuse de guvernul Cîțu.

Dar cum eu nu am votat pentru Rafila și Streinu-Cercel de la PSD și nici pentru fostul meu colaborator Florin Cîțu, ci doar pentru Nicușor Dan – și mai mult decît o dată – îmi vărs focul aici pe Nicușor, pe care l-am ajutat să ajungă unde e acuzînd pe opozanții lui de ipocrizie. Ca atare mă supăr să îl văd dînd dovadă de ce e mai rău: ipocrizie, ambiguitate, lipsă de franchețe. Cum putem avea un primar care să nu aibă certificat verde în București, ce fel de exemplu e acesta? Cum să intri tu la Primărie zilnic când nu ești vaccinat, deși ai avut COVID acum mai bine de șase luni, și să spui presei că „subiectul e în dezbatere chiar în restul Europei?”. Cu cine ții, măi băiete? Crezi că mai e nevoie de încă un populist care să pupe ignoranții undeva, sau în anturajul tău creștin nu e prea frecventă practica vaccinării, sau faci parte din deștepții care își fac teste cu anticorpi săptămînal, deși nu e nici unul validat? Deja închiderea spitalului de la Pipera în iarna trecută pe motive de economie a arătat că nu aveai un bun consilier pe problema sănătății publice – o fi la viceprimarul PLUS, nu contează. Primarul avea decizia finală și a fost una proastă. Cum proastă e și să îngropi banii în ELCEN.

Dacă la asta adaug că situl Primăriei generale, ca și cel al Sectorului 1 la Clotilde Armand, altă useristă susținută de România curată, nici împreună nu ajung la nivelul Primăriei din Chișinău, adică nu publică terenuri, concesiuni, permise de construcție în mod sistematic – Clotilde poate să ia de model primăria Parisului, deși și Chișinăul cîștigat de foștii comuniști e mai transparent și mai organizat ca voi. Unde e armata de IT-iști pe care ziceați că o aveți, ar putea începe cu transparența?

Dar acesta e alt subiect. Cel care mă doare azi e pandemia, unde îngropăm zilnic 500 de persoane. La Iași luna octombrie a fost cea mai mortală de la primul război mondial, când era tifos și foamete. Da, e vina poporului că e prost, poporul primitiv din Caragiale partea neamuzantă și Sadoveanu partea neidilică, primitivul popor român peste care suta de ani de la acești autori nu pare să fi avut mare impact. Dar poate că analfabeții sanitar nu or fi singurii vinovați, mulți cum sunt ei, și elitele au o parte de vină? Eu nu am văzut în Germania sau în Franța primari nevaccinați și doctori care să le spună pacienților să nu se vaccineze, televiziuni care să vîndă medicamente nevalidate (ca ăsta produs de Becali) sau deja proscrise de OMS (ca Remdesivir) sau niciodată dovedite ca eficiente (Favipiravir, articol Nature, pe aroape de zero barat), încurajînd milioane de fraieri să creadă că există alternativă la vaccin? Cum ar fi arătat România azi dacă pe vremea vaccinului contra tuberculozei puteau unii face propagandă că e mai bine să te tratezi de tuberculoză după ce o faci, că există tratament, că strategia deșteaptă e să te îmbolnăvești întîi ca după aceea să umbli după medicamente să te tratezi, și ratam inocularea în masă anti-TBC? Băi, noroc cu dictatura că altfel eram mai puțini cu nu știu cîți cretini care credeau chestia asta.

Nicușor, nu pot da sfaturi la Antena 3 și România TV că ei mă citează doar când le convine. Dar ție îți pot spune, frate, ia și te vaccinează mîine, plin de locuri pe platformă fără coadă și la coada tradițională pentru analfabeți. E nevoie de orice exemplu pentru, și mai ales de nici un exemplu contra. Nu ai contraindicații, deci du-te odată la vaccinare.”, scrie Alina Mungiu Pippidi, într-un editorial în Româniacurată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.