Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alocuțiunea președintelui Klaus Iohannis, susținută în cadrul ceremoniei de decorare a Filarmonicii George Enescu

Klaus iohannis Cotroceni

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut luni, 15 ianuarie a.c., la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul ceremoniei de decorare a Filarmonicii „George Enescu”, a domnului Eli Androne-Petru, profesor al Școlii Generale „Dr. Aurel Vlad” Orăștie, și a domnului Corneliu Brudașcu, pictor și grafician.

Vă prezentăm în continuare transcrierea alocuțiunii:

„Domnule Ministru,

Domnule Director general al Filarmonicii «George Enescu»,

Doamnelor și domnilor,

În 2018, Filarmonica «George Enescu» sărbătorește un secol și jumătate de la înființare. Aniversăm, totodată, 130 de ani de la construirea Ateneului Român, unul dintre edificiile-simbol ale culturii naționale, și 120 de ani de la debutul lui George Enescu sub cupola acestui spațiu al muzelor.

Sunt câteva momente speciale din istoria unei instituții a cărei existență se împletește pe parcursul României moderne și cu aspirațiile noastre fundamentale.

Ziua Culturii Naționale este cel mai potrivit prilej pentru a acorda Filarmonicii «George Enescu» decorația prin care statul român dă expresia aprecierii sale celei mai înalte.

La începutul Anului Centenar, să onorăm contribuția lui George Enescu, patronul dumneavoastră spiritual, la păstrarea vie a speranței românilor în cele mai grele momente ale Marelui Război.

Titan al spiritualității românești și universale, martor al marilor drame ale secolului XX, el ne este tuturor un exemplu de încredere în forța vitală și regeneratoare a culturii. «Cultura va trăi», spunea Enescu. «Prea mare e patrimoniul ce l-au acumulat atâtea secole de trudă și de credință pentru a face dintr-o dată tabula rasa din tot ce am strâns și asimilat. Impasuri a mai avut omenirea. Și le-a răzbit pe toate cu o vitalitate eroică. Nu-i va lipsi curajul nici de data aceasta. Trebuie să credem și vom învinge.»

Acest puternic îndemn al lui George Enescu este la fel de actual și astăzi, când ne aflăm într-o perioadă caracterizată de multiple provocări, inclusiv în plan cultural.

Domnule Eli Androne – Petru,

Activitatea dumneavoastră în fruntea corului de copii «Vlăstarele Orăștiei» dovedește că muzica rămâne un liant între generații.

Decorația pe care v-am înmânat-o semnifică recunoștința față de profesorii și educatorii care își dedică viața culturii și mai ales nobilei misiuni de a-i educa pe tineri prin artă.

Într-o lume fără frontiere, muzica tinerilor reprezintă o autentică și creativă cale de comunicare, de cunoaștere și de conviețuire armonioasă.

Domnule Corneliu Brudașcu,

Ordinul «Meritul Cultural» în grad de Mare Ofițer pe care vi l-am acordat este simbolul aprecierii statului român pentru o carieră îndelungată, marcată nu doar de opere valoroase, dar mai ales de dăruirea cu care ați transmis mai departe meșteșugul artei plastice tinerilor care v-au fost discipoli.

Vă felicit și vă mulțumesc tuturor pentru tot ceea ce ați împlinit în cultura română!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.