DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Alro anunţă cele mai bune rezultate financiare din ultimii zece ani

www.capital.ro
ALRO

Alro, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Continentală (exceptând Rusia şi Peninsula Scandinavă), a înregistrat anul trecut un profit net preliminar de 318 de milioane de lei, în creştere de aproape cinci ori faţă de anul 2016 când acesta a fost de 67 de milioane de lei. Cifra de afaceri a companiei s-a situat la 2,47 miliarde de lei, comparativ cu 2,13 miliarde de lei, în 2016.

„Rezultatele financiare înregistrate de Alro în 2017 sunt cele mai bune din ultimii zece ani, de la primele semne care prevesteau în 2008 începutul crizei în industria aluminiului. Datorită strategiei noastre pe termen lung de integrare pe verticală, am reuşit să monitorizăm şi să reducem impactul costurilor de producţie în rezultatul final şi să ne extindem portofoliul de clienţi şi prin pătrunderea pe pieţe foarte sofisticate, cum sunt cele din industria aeronautică şi auto, direcţie strategica ce rămâne un obiectiv principal pentru activitatea noastră ” a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.

În 2017, Alro a beneficiat de un context international favorabil, pe fondul creşterii semnificative a cotaţiei aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra (LME). Astfel, preţul mediu al aluminiului înregistrat la LME în 2017 a fost de 1.969 dolari/ tonă, comparativ cu 1.605 dolari/ tonă, în 2016. În ultimul trimestru al anului 2017, cotaţia medie a urcat până la 2.102 dolari/ tonă, cu 392 dolari/tonă mai mult decât nivelul mediu înregistrat în T4 2016, de 1.710 dolari/ tonă.

Citește și: BNR, anunț dureros pentru românii cu credite în lei: Indicele Robor a 'EXPLODAT' din nou

”În plus, Alro a continuat să se concentreze pe vânzările de aluminiu cu grad mare şi foarte mare de prelucrare, pentru care primele de vânzare sunt superioare, ceea ce a determinat atât o creştere cantitativă, cât şi valorică a vânzărilor de produse procesate, ceea ce este în linie cu strategia companiei din ultimii ani”, arată raportul companiei, potrivit News.ro.

Prin urmare, producţia totală de aluminiu primar a fost în 2017 de 282.000 de tone, faţă de 273.000 de tone, în 2016, în timp ce producţia de aluminiu procesat a fost în 2017 de 84.000 de tone, cu 5.000 de tone mai mult decât în 2016, când aceasta a fost de 79.000 de tone.

De asemenea, Alro a înregistrat şi o îmbunătăţire semnificativă în ceea ce priveşte rezultatele operaţionale raportând un profit operaţional de 397 de milioane de lei, în 2017, faţă de 170 de milioane de lei, în 2016, şi un profit net de 318 milioane de lei, comparativ cu 67 de milioane de lei, în 2016.

Pe parcursul anului 2017, Alro a investit 142 de milioane de lei pentru modernizarea tehnologică, creşterea eficienţei operaţionale şi extinderea portofoliului de clienţi şi diversificarea gamei de produse, faţă de 81 de milioane de lei în perioada similară a anului 2016.

Compania s-a concentrat, pe de o parte, pe reducerea continuă a consumurilor de energie, iar pe de altă parte, pe creşterea calităţii si valorii produselor sale.

În noiembrie 2017, compania a finalizat negocierile pentru o facilitate de credit în valoare de 167 de milioane de dolari, care prelungeste cu trei ani creditul de tip revolving în valoare de 137 de milioane de dolari, semnat în decembrie 2015 pentru doi ani şi adaugă o nouă linie de finanţare non-cash în sumă de 30 de milioane de dolari.

Scopul principal al acestui credit de tip revolving vizează finanţarea capitalului de lucru necesar companiei, în timp ce linia de finanţare non-cash va fi utilizată pentru emiterea de acreditive şi scrisori de garanţie pentru a susţine activitatea operatională şi investiţională a societăţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.