Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alt candidat la postul de comisar european, acuzat de corupție - Candidatul Belgiei este anchetat pentru spălare de bani

financial times
Reynders

Didier Reynders, fost ministru de Externe al Belgiei, care a fost propus pentru funcţia de comisar european pe Justiţie, este acuzat de corupţie şi spălare de bani, însă oficial respinge învinuirile, scrie politico.eu, conform Adevărul. Potrivit ziarului De Tijd, acuzaţiile sunt legate de construirea Ambasadei Belgiei din Kinshasa, închirierea sediului Poliţiei federale şi de alte fapte.

Investigaţiile preliminare în cazul acestuia, făcute de Poliţie sub supravegherea unui procuror, măresc lista altor nominalizaţi pentru poziţia de comisar european asupra cărora planează suspiciuni.

Ancheta arată că Reynders a primit sau spălat bani printr-o schemă care implica achiziţionarea de obiecte de artă şi imobiliare, unele dintre tranzacţii fiind făcute prin pradisuri fiscale.

Reynders, un liberal francofon care a ocupat şi funcţia de vicepremier şi ministru al Apărării, şi care a avut un cuvânt de spus în domeniul Finanţelor, le-a declarat jurnaliştilor: "Nu ştiu absolut nimic despre investigaţie".

Liderul PMP demască pactul propus de USR: 'Este un joc politic'

Reynders a luat legătura cu avocaţii pentru a contacta procurorii ca să îşi apere drepturile şi să respingă acuzaţiile.

Totul a pornit de la o informaţie furnizată de un agent belgian de informaţie din domeniul economic, transmite De Tijd.

Un purtător de cuvânt al lui Reynders, John Hendrickx, a sugerat că acuzaţiile fac parte dintr-o campanie necinstită pentru a discredita ministerul. "Poate că este din nou un montaj al aceluiaşi om răuvoitor care constant încearcă să distrugă", a spus el.

Biroul procurorilor de la Bruxelles a confirmat pentru Politico că o investigaţie cu privire la Reynders este în desfăşurare şi că informaţiile din De Tijd sunt exacte.

Procurorii au subliniat că măsuri mai radicale, precum percheziţii la domiciliu ar putea avea loc, dacă ancheta iniţială va conduce către o anchetă judiciară completă.

Un alt membru al Renew Europe cu probleme de integritate este Sylvie Goulard, candidata Franței pentru postul de comisar european pentru Piaţă Internă. Aceasta a fost audiată marţi de poliţia franceză în cadrul unei anchete privind o serie de angajări fictive în Parlamentul European, potrivit Reuters. În ciuda acestui aspect, a fost nominalizată în aceeași zi ca reprezentantă a Franței în Comisia Europeană de către președintele Emmanuel Macron. Europarlamentarul Dacian Cioloș este liderul grupului Renew Europe în Parlamentul European, din care fac parte USR și PLUS, și este foarte importantă poziția finală pe care o va avea în ceea ce privește numirea acestora.

Reamintim că potrivit Politico, Dacian Cioloș ar fi spus că a acceptat explicațiile oferite de Sylvie Goulard, candidata Franței pentru funcția de comisar european, cu privire la acuzațiile împotriva ei.

Alte persoane cu probleme de integritate, propuse pentru funcții de comisari europeni sunt Rovana Plumb (grupul socialiștilor europeni) din partea României, care a fost salvată de Parlament de dosarul Belina, și Janusz Wojciechowski (Grupul pentru Europa Naţiunilor) din partea Poloniei, acesta fiind anchetat de OLAF pentru "posibile nereguli privind rambursarea cheltuielilor de deplasare" în perioada în care acesta era europarlamentar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.