Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alt petrolier iranian a sosit la principalul centru de rafinare venezuelean, la o zi după sosirea unei prime nave de acelaşi tip, trimisă de Teheran

Alt petrolier iranian a sosit la principalul centru de rafinare venezuelean, la o zi după sosirea unei prime nave de acelaşi tip, trimisă de Teheran, au anunţat autorităţile, relatează AFP, potrivit news.ro.

Al doilea petrolier care navighează sub drapelul iranian trimis în Venezuela în contextul unei grave penurii de carburanţi, Forest, a sosit la complexul de rafinare Paraguana, în statul Falcon (nord-vest), a anunţat marţi pe Twitter ministrul venezuelean al Petrolului Tareck El Aissami, care a postat imagini cu vaportul la chei.

Site-ul Marine Traffic a confirmat poziţia navei, care a intrat luni în apele teritoriale venezuelene.

Complexul Paraguaná - cel mai mare din Venezuela şi unul dintre cele mai mari din lume - poate prelucra 950.000 de barili pe zi, însă producţia i-a scăzut odată cu aprovizionarea ţării cu ţiţei.

Primul petrolier iranian, Fortune, a acostat luni la El Palito, la aproximativ 200 de kilometri vest de Caracas, o enormă rafinărie dotată cu un port.

A treia navă, Petunia, a intrat marţi în apele venezuelene, au anunţat autorităţile militare.

Alte două nave - Faxon şi Clavel - sunt aşteptate în zilele următoare.

Această flotă transportă în total 1,5 milioane de barili de carburanţi, potrivit unor publicaţii.

Navele iraniene ”aduc combustibil, aditivi, piese de schimb şi alte echipamente menite să ne redreseze capacitatea de rafinare şi producţia petrolieră”, a anunţat Tareck El Aissami, acuzat de ”trafic de droguri” de către Statele Unite.

Venezuela deţine cele mai mari zăcăminte de petrol din lume, însă mai produce doar aproximativ 622.000 de barili pe zi, reprezentând o cincime din volumul de acum zece ani, potrivit Opep.

Guvernul lui Nicolas Maduro consideră că sancţiunile americane sunt de vină în această situaţie.

Însă experţi şi opoziţia strânsă în jurul lui Juan Guaido o atribuie unor decizii politice greşite, lipsei de investiţii şi corupţiei.

Această prăbuşire s-a repercutat puternic asupra distribuirii carburanţilor.

De peste două luni, o foarte gravă penurie afectează ţara, în contextul în care Venezuela este plasată într-o izolare aproape totală, menită să oprească răspândirea noului coronavirus.

Livrările de carburant din Iran în Venezuela intervin în contextul unor tensiuni între Teheran, un aliat al lui Nicolas Maduro, şi Statele Unite, care-l recunosc pe Guaido, împreună cu alte peste 50 de ţări, drept preşedinte interimar al ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.