DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Altă CATASTROFĂ? Guvernul a trecut peste AVERTISMENTUL Ministerului de Justiție și a aprobat OUG privind Codul fiscal:CCR ar putea s-o declare NECONSTITUȚIONALĂ

Dancila guvern Victoria

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat că în OUG privind Codul fiscal adoptată joi au fost însuşite observaţiile Ministerului Justiţiei, iar în privinţa impactului bugetar al acestuia a spus că va oferi lămuriri Ministerul Finanţelor.

”Ordonanţa a primit toate avizele, din punctul de vedere al Guvernului nu e discriminatorie, dimpotrivă, repară unele situaţii care ar fi putut fi considerate discriminatorii. Au fost câteva observaţii ale Ministerului Justiţiei, dar propunerea venită astăzi în Guvern, care a fost adoptată, este cea care cuprinde şi observaţiile însuşite, deci Ministerul Finanţelor şi-a însuşit observaţiile MJ”, a susţinut Barbu.

Citește și: Lovitură de teatru! Liviu Dragnea, atacat din INTERIOR! „Nu se poate!”

Întrebat despre faptul că în punctul de vedere de ieri al MJ se spune că stabilirea în sarcina angajatorilor a obligaţiei de a suporta o parte din sarcina fiscală datorată conform legii de către anumite categorii de angajaţi ar putea contraveni principiului justei aşezări a sarcinii fiscale stipulat în Constituţie, iar în privinţa contractelor part-time, urmare a OUG adoptate, o parte din impozitele angajaţilor vor fi plătite de angajatori, purtătorul de cuvânt a replicat: ”Eu vă spun ce ştiu exact de la Ministerul Finanţelor. Sunt convins că dacă sunt clarificări necesare, colegii din MF le vor face”.

În legătură cu faptul că în nota de fundamentare se spune că nu se poate estima impactul bugetar şi, atunci, de unde vor veni banii, Nelu Barbu a declarat: ”Având în vedere că e o OUG care a fost pregătită într-un termen scurt pentru a rezolva o situaţie, este absolut normal să mai aşteptăm puţin până vin toate clarificările necesare. Ministrul de Finanţe a promis că vine cu aceste clarificări”.

Citește și: Şefii PRO TV îşi freacă mâinile de bucurie! Ce lovitură URIAŞĂ au dat

Premierul Viorica Dăncilă a precizat, la începutul şedinţei de Guvern, că va fi adoptată o OUG de corectare a Codului Fiscal, astfel că în cazul contractelor part-time angajatul va plăti impozit raportat la venit, iar restul va fi suportat de angajator. În privinţa angajaţilor scutiţi de impozit până acum, precum cei din IT şi din cercetare, aceştia vor beneficia în continuare de scutiri, cu condiţia ca angajatorul să nu-şi fi diminuat totalul cheltuielilor de personal faţă de luna precedentă.

”Astăzi vom adopta o serie de măsuri pentru menţinerea venitului lunar net cel puţin la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajaţii din sectorul privat care beneficiază de scutiri de impozit pe venitul realizat. Avem patru categorii: angajaţii din IT, angajaţii pe cercetare, dezvoltare, inovare, persoane care desfăşoară activităţi sezoniere şi salariaţii cu dizabilităţi încadraţi cu handicap grav sau accentuat”, a precizat Dăncilă.

Citește și: Lovitură usturătoare pentru șoferi: Pentru ce riscă, mai nou, închisoarea

Ea a spus că, pentru aceste categorii, statul îşi va asuma plata unei părţi din contribuţia de asigurări sociale de sănătate printr-un mecanism simplificat.

”De această facilitate vor beneficia angajaţii ai căror angajatori nu au reuşit din resurse proprii să menţină nivelul salarial la nivelul lunii decembrie 2017 şi care totodată nu şi-au diminuat totalul cheltuielilor de personal faţă de luna precedentă”, a precizat premierul.

Citește și: O nouă categorie bugetari se RĂZVRĂTEȘTE! Sindicatele acuză că sute de oameni vor avea salariile scăzute! Ce va face Olguța Vasilescu

Viorica Dăncilă a menţionat că o altă prevedere asigură cel puţin menţinerea nivelului net pentru angajaţii din sistemul public, dar şi privat care lucrează part-time.

”Mai exact, începând cu luna ianuarie 2018, angajaţilot part-time li se va reţine CAS şi CASS doar la nivelul venitului realizat, chiar dacă acesta va fi mai mic decât salariul minim pe economie, iar diferenţa va fi suportată, în numele angajatului, de instituţia bugetară angajatoare sau de către angajatorul privat”, a explicat ea.

Citește și: Lovitură pentru Guvernul Dăncilă! Cine a fost condamnat la ÎNCHISOARE cu EXECUTARE

Ordonanţa vizează şi şomerii şi celelalte categorii de salariaţi care se află în perioada de concediu medical şi beneficiază de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, pentru care baza de calcul a contribuţiilor sociale va fi redusă de la valoarea reprezentând 35% din salariul mediu brut, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical la venitul efectiv realizat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.