Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VREMURI GRELE - 'Am făcut un scenariu conform căruia un milion de persoane ar urma să fie trimise în şomaj tehnic', spune ministrul Muncii

Facebook
violeta alexandru

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunţă că autorităţile au făcut un scenariu conform căruia un milion de persoane ar urma să fie trimise în şomaj tehnic, în perioada stării de urgenţă decretate de autorităţi, situaţie în care efortul bugetar pentru acoperirea indemnizaţiilor acestora va fi de patru miliarde de lei, anunţă news.ro.

„Noi am pregătit un scenariu care merge până la un milion de contracte şi impactul bugetar comunicat de Finanţe este de patru miliarde de lei, dar vom avea în vedere evaluări periodice, în funcţie de numărul de solicitări pe care le primim”, a afirmat ministrul Muncii sâmbătă după amiază, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Aceasta a precizat că scenariul are în vedere perioada stării de urgenţă care a fost decretată luna aceasta. Banii vor fi asiguraţi de Ministerul Finanţelor, iar guvernul ia în calcul să facă demersuri, prin Ministerul Fondurilor Europene, pentru recuperarea unei părţi din această sumă din bani europeni.

Violeta Alexandru a precizat că angajatorii vor putea înainta cererile pentru şomaj tehnic începând cu luna aprilie.

Citeşte şi: Precizări de la Primăria Capitalei - Ce riscă bucureștenii surprinși în parcuri

„Ne aşteptăm ca de la începutul lunii aprilie angajatorii care deja au înscris persoanele cărora le vor acorda şomaj tehnic prin procedura pusă la punct de guvern să înainteze cererile însoţite de declaraţia pe propria răspundere şi să putem începe efectuarea plăţilor imediat”, a mai spus ministrul Muncii.

Aceasta declară că nu se pune problema ca angajatorii să plătească sumele pentru cei trimişi în şomaj şi să aştepte recuperarea banilor de la Guvern.

„Eu îmi doresc să nu se întâmple acest lucru şi nu văd de ce s-ar întâmpla din moment ce noi a subliniat foarte clar că nu este o procedură de rambursare de bani, adică dânşii înaintează fondurile şi Guvernul le plăteşte ulterior, ci Guvernul va plăti sumele din care dânşii vor face, în termen de trei zile, plăţile către angajaţi” a afirmat Alexandru.

În ceea ce priveşte pensiile, în contextul în care legea prevede creşterea punctului de pensie cu 40% din luna septembrie a acestui an, ministrul spune că nu are, în prezent motive să „îngrijoreze populaţia”.

„Prioritatea guvernului şi a românilor este în acest moment să trecem de această perioadă. Acestea sunt lucrurile la care ne gândim în acest moment. (...)

Prioritatea noastră este să asigurăm fondurile pentru a trece cu bine de această perioadă. (...) consider, personal că trebuie să continue eforturile pentru a reuşi să ne continuăm activitatea şi implicit să existe resurse la buget. Dar nu am niciun motiv pentru a îngrijora populaţia în acest sens, nu există niciun element care pe fondul acestei crize să mă îndreptăţească să alertez populaţia cum că nu vor mai fi bani de pensii”, a subliniat Violeta Alexandru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.