Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amabasadorul SUA în China va efectua o vizită în Tibet

tibet

Ambasadorul Statelor Unite în China Terry Branstad avea programată duminică începerea unei vizite în Tibet pentru întâlniri oficiale şi vizitarea mai multor obiective culturale şi religioase, potrivit Radio Free Asia, transmite luni Reuters potrivit Agerpres.

În programul ambasadorului Branstad din perioada 19 -25 mai figurează vizitarea Regiunii Autonome Tibet şi a provinciei Qinghai, o regiune istorică a Tibetului cunoscută anterior de locuitorii săi sub denumire de Amdo.

Departamentul de Stat nu a făcut deocamdată comentarii pe marginea acestei ştiri.

Radio Free Asia menţionează că aceasta ar fi prima vizită în Tibet a unui oficial american după ce Congresul a aprobat în decembrie o lege prin care SUA va refuza să acorde vize oficialilor chinezi însărcinaţi cu implementarea politicilor ce restricţionează accesul străinilor în Tibet. Aplicarea noii legi ar urma să înceapă la sfârşitul acestui an.

Beijingul a denunţat în decembrie adoptarea acestei măsuri legislative, spunând că "se opune în mod hotărât"şi susţinând că este vorba de o chestiune ce ţine de afacerile sale interne. Totodată, a avertizat că noua legea riscă să provoace "daune serioase" relaţiei bilaterale.

De atunci, tensiune în sfera cooperării comerciale dintre cele două ţări a crescut. Vineri, China a adoptat un ton mai agresiv în războiul comercial cu SUA, sugerând că o reluare a negocierilor de către primele două mari puteri economice ale lumii ar fi lipsită de sens dacă Washingtonul nu îşi modifică poziţia.

Sâmbătă, şeful diplomaţiei chineze Wang Yi i-a comunicat secretarului de stat american Mike Pompeo că acţiunile şi cuvintele recente ale SUA au afectat interesele Chinei şi ale companiilor sale şi că Washingtonul ar trebui să manifeste reţinere.

Dacă administraţia Trump a adoptat o poziţie dură faţă de China în domeniul comerţului şi a scos în evidenţă rivalitatea cu Beijingul în domeniul securităţii, nu a acţionat deocamdată la apelul Congresului de a impune sancţiuni fostului şef al Partidului Comunist chinez din Tibet, Chen Quanguo, pentru modul în care acesta tratează minoritatea musulmană din provincia Xinjiang, unde ocupă în prezent aceeaşi poziţie.

O informare a Departamentului Stat susţine că Chen a aplicat în Xinjiang politici similare celor despre care se crede că au condus la oprimarea opoziţiei faţă de guvernarea chineză din Tibet, regiune muntoasă pe care trupele chineze au ocupat-o în anii 1950. Chinezii au numit oficial acest eveniment eliberare paşnică şi conduc de atunci Tibetul cu o mână de fier.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.