Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amănunte neştiute despre bombardamentul american din Siria: Ce s-a aflat / VIDEO

facebook.com
armata SUA

Baza aeriană siriană lovită de rachete de croazieră americane în noaptea de joi spre vineri a fost punctul de decolare pentru avioanele care au desfăşurat recentul atac chimic atribuit regimului de la Damasc, potrivit Pentagonului, relatează AFP. Baza Shayrat, situată în provincia Homs din centrul Siriei, a fost lovită în jurul orei 00:40 GMT de 59 de rachete Tomahawk trase de pe distrugătoarele americane USS Porter şi USS Ross, care se aflau în Mediterana orientală.

Citeşte şi: Victorie mare a DNA în instanţă: S-a decis soarta Arhiepiscopului Teodosie

Conform Pentagonului, serviciile de informaţii americane au stabilit că avioanele care au comis atacul chimic contra localităţii Khan Shaykhun decolaseră de la baza Shayrat. Această bază era cunoscută drept un loc de stocare a armelor chimice înainte de 2013 şi de dezmembrare a arsenalului chimic sirian, a indicat căpitanul Jeff Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Primele evaluări ale bombardamentului indică faptul că acesta a cauzat ''pagube grave sau a distrus avioane'' şi infrastructura bazei, ''reducând capacitatea guvernului sirian de a efectua lovituri'' aeriene. Rachetele Tomahawk au vizat în special ''hangare aeriene consolidate'', stocuri de petrol, muniţii, echipamente de apărare antiaeriană şi radare.

Citeşte şi: VIDEO Ofensivă totală a lui Donald Trump: Zeci de rachete de croazieră lansate de către SUA în Siria

Atacul nu a vizat însă pista propriu-zisă, a declarat căpitanul Jeff Davis, contrar indicaţiilor furnizate într-o primă fază de un responsabil american. Generalul H.R McMaster, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, a afirmat la rândul său că americanii au evitat să lovească un loc ''unde credem că există gaz sarin stocat''. ''Nu am dori să creăm un pericol pentru civili'', a spus el.

Citeşte şi: Reacţia FURIBUNDĂ a Rusiei la atacul american masiv din Siria: 'Acţiune iresponsabilă' / VIDEO

Căpitanul Davis a afirmat că ''au fost luate toate măsurile de precauţie pentru a executa lovitura cu riscuri minime'' pentru personalul prezent în bază şi în special pentru ruşii care se aflau acolo. Lovitura ''nu a fost efectuată pentru a viza oameni'', a adăugat el. Potrivit lui Jeff Davis, partea rusă a fost anunţată în avans, printr-un canal de comunicaţii special creat de militarii ruşi şi americani începând din toamna lui 2015 pentru a se evita orice incident aerian între avioanele militare ale SUA şi Rusiei în spaţiul sirian. ''Au avut loc multiple conversaţii cu ruşii joi via linia specială'', a menţionat Davis, care a precizat că militarii americani cunoşteau 'locul precis' al bazei utilizate de militarii ruşi, conform Agerpres.

Televiziunea publică siriană a evocat ''pierderi'' în rândul personalului sirian din baza Shayrat. Purtătorul de cuvânt american a lăsat să se înţeleagă că lovitura nu este menit să se repete. ''Este vorba despre un răspuns proporţionat la atacul de la Khan Shaykhun, pentru a descuraja ''regimul să utilizeze din nou arme chimice. Va fi opţiunea regimului (sirian) dacă vor exista alte bombardamente; acest lucru va fi decis pe baza comportamentului viitor'' al Damascului, a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.