Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadoarea Ramis: Patrularea navei Commandant Birot în Marea Neagră evidenţiază solidaritatea Franţei faţă de aliaţi

cuget liber
marea neagra

Ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, a declarat vineri, în Portul Constanţa, că escala în ţara noastră a navei maritime franceze de patrulare Commandant Birot, dislocată în Marea Neagră, reprezintă o oportunitate pentru desfăşurarea de exerciţii în comun între militarii forţelor navale ale celor două state, evidenţiind totodată solidaritatea Franţei faţă de forţele aliate.

"Această patrulare în Marea Neagră a unei nave a Marinei Franceze, a cincea în 2019 şi a treia care face escală în România în acest an, demonstrează încă o dată interesul puternic manifestat de Franţa în această regiune. Aceasta face ca Franţa să fie naţiunea europeană nonriverană cea mai prezentă în Marea Neagră din 2019. Această detaşare evidenţiază (...) solidaritatea noastră cu aliaţii noştri, această vizită la Constanţa reprezintă, de asemenea, o oportunitate pentru Marina Română şi Marina Franceză de a desfăşura exerciţii în comun şi dezvoltă o mai bună cunoaştere reciprocă şi realizarea unui schimb de experienţă. Aceste exerciţii sunt descrise şi forţelor aeriene române şi detaşamentelor aeriene aliate detaşate la Baza Mihail Kogălniceanu, în scopul de a îmbunătăţi şi varia antrenamentele respective", a spus Michele Ramis, într-o conferinţă de presă organizată în Portul Constanţa, pe cheiul unde este acostată nava Commandant Birot.

Referitor la summit-ul NATO desfăşurat la Londra, ambasadoarea Franţei în România a afirmat că rezultatul reuniunii este unul pozitiv.

Citește și: Paul Stănescu recunoaște BLATUL dintre Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis: 'Și-a schimbat părerea după o întâlnire cu el'

"Cred că rezultatul summit-ului este pozitiv, am fost toţi de acord pe un mesaj - coeziune şi unitatea Alianţei, nu văd niciun motiv pentru ca Franţa să îşi reducă prezenţa în Marea Neagră", a răspuns Ramis, fiind întrebată dacă schimbul dur de replici între preşedinţii Macron şi Erdogan va crea probleme prezenţei navelor franceze în Marea Neagră.

Comandantul navei Commandant Birot, locotenent-comandor Maxime Leroy, a menţionat că interoperabilitatea între forţele navale ale Franţei şi României este foarte bună.

"Am avut mai multe exerciţii, manevre, exerciţii de realimentare şi exerciţii de apărare antiaeriană, pentru reasigurarea NATO în Marea Neagră, şi avem aceeaşi funcţie şi în Marea Baltică. Experienţa avută cu marinarii militari români este foarte bună, suntem pe deplin operaţionali şi putem interacţiona foarte bine datorită standardelor NATO", a spus Leroy.

Nava maritimă franceză de patrulare Commandant Birot, dislocată în Marea Neagră, face o escală în Portul Constanţa, în perioada 4 - 7 decembrie, în cadrul misiunilor regulate pentru a arăta solidaritatea Franţei faţă de aliaţii săi şi pentru a păstra libertatea de navigaţie pe această mare, a informat Ambasada Franţei în România.

Conform sursei citate, escala bastimentului francez în Portul Constanţa se înscrie în cooperarea dintre forţele navale franceze şi române şi va permite realizarea de acţiuni comune.

Nava maritimă de patrulare Commandant Birot, cu un echipaj de 96 de marinari, a fost concepută iniţial pentru lupta împotriva submarinelor în mediul din apropierea coastelor, dar astăzi este o platformă multirol, capabilă să îndeplinească misiuni care acoperă cele cinci funcţii strategice ale armatelor: descurajare, prevenire, proiecţie, protecţie şi informaţii. De asemenea, nava este adaptată pentru misiunile de control ale spaţiilor aeromaritime, în cadrul operaţiunilor de protecţie maritimă (protecţia zonelor de coastă naţionale), precum şi în toate teatrele de operaţiuni.

Commandant Birot a luat parte la operaţiunile Harmattan şi Unified Protector în largul coastei Libiei, în 2011 şi de atunci a desfăşurat numeroase misiuni operaţionale atât în Mediterana (FRONTEX / TRITON, apoi SOPHIA), cât şi în Marea Neagră sau în largul coastei Africii de Vest şi în Oceanul Atlantic (misiunea CORYMBE).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.