Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadoarea Rusiei la Sofia a certat Parlamentul bulgar pentru că ar fi rescris istoria recunoscând Holodomorul

Russian Embassy
ambasada rusiei

Cu 134 de voturi „pentru”, 26 – „împotrivă” și nicio „abținere”, Adunarea Națională Bulgară a declarat Marea Foamete din Ucraina din 1932-1933 drept genocid. Recunoașterea de către deputații Adunării Naționale a Bulgariei a foametei în masă din perioada 1932-1933 ca „genocid asupra poporului ucrainean” este o denaturare deliberată a faptelor istorice, a spus ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, relatează TASS.

„Decizia de a recunoaște Holodomorul ca genocid îndreptat împotriva ucrainenilor și organizat pe teritoriul lor a fost probabil scrisă sub dictarea Ucrainei moderne. Este jignitor faptul că, din nou, politicienii bulgari au decis să rescrie istoria. Foametea în masă de la începutul anilor 1930 „a cuprins mai multe regiuni ale URSS - Ucraina, Belarus, Siberia de Vest, Kazahstan și alte teritorii. Potrivit diverselor estimări, până la opt milioane de locuitori ai țării de diferite naționalități au murit de foame", a subliniat ambasadoarea Rusiei, relatează BTA.

Cu 134 de voturi „pentru”, 26 de voturi „împotrivă” și nicio „abținere”, Adunarea Națională Bulgară, într-un proiect comun, propus de Comisia de politică externă, a declarat că Marea Foamete din Ucraina din 1932-1933 este genocid și i-a condamnat categoric pe făptași, relatează agenția BTA. Prin această decizie se declară, de asemenea, fiecare ultimă zi de sâmbătă a lunii noiembrie drept Zi de Omagiere și Comemorare a victimele Holodomorului din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.