Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorii occidentali îl readuc pe Boris Nemțov în memoria rușilorcu puțin timp înaintea alegerilor prezidențiale

nemtov

Aproximativ 20 de ambasadori occidentali s-au întâlnit marţi la Moscova la locul asasinării liderului de opoziţie Boris Nemţov, care a fost împuşcat de mai multe ori în spate în 2015, la câţiva metri de Kremlin, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"La nouă ani de la asasinarea lui Boris Nemţov, ambasadoarea SUA în Rusia, Lynne Tracy, i-a adus un omagiu acestui politician", a anunţat Ambasada SUA la Moscova pe platforma X.

"Moştenirea lui Boris Nemţov continuă să inspire ruşi şi oameni din întreaga lume să lupte împotriva corupţiei şi în favoarea libertăţii de exprimare şi a drepturilor omului", a adăugat ambasada.

Potrivit unui jurnalist al AFP, între 15 şi 20 de alţi ambasadori, inclusiv din Franţa, Spania şi Olanda, au participat la această ceremonie, sub supravegherea poliţiei, depunând flori la locul unde a fost ucis opozantul.

În acelaşi moment, câteva zeci de moscoviţi au adus, de asemenea, flori la acest memorial improvizat, care este întreţinut din 2015 de voluntari, în ciuda unor intimidări şi a faptului că este măturat în mod regulat de primărie.

La 27 februarie 2015, Boris Nemţov, în vârstă de 55 de ani, unul dintre principalii opozanţi ai preşedintelui Vladimir Putin, a fost împuşcat cu patru gloanţe în timp ce mergea pe un pod lângă Piaţa Roşie şi Kremlin.

Susţinătorii săi l-au acuzat pe liderul cecen Ramzan Kadîrov că a dat ordinul, lucru pe care el îl neagă. Cu toate acestea, cinci ceceni au fost condamnaţi pentru crimă, deşi cel care a comandat asasinatul nu a fost niciodată identificat oficial.

 

Cine a fost Boris Nemțov


Un proeminent politician liberal în anii 1990, odată prezentat ca potenţial succesor al lui Boris Elţîn în locul lui Vladimir Putin, Boris Nemţov a devenit apoi un adversar feroce al acestuia din urmă.

El s-a opus în special anexării Crimeii în 2014 şi sprijinului militar al Kremlinului pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, denunţând din acea perioadă un conflict armat condus de Vladimir Putin.

El a fost, de asemenea, un apropiat al lui Aleksei Navalnîi, care a devenit principalul opozant al lui Vladimir Putin la mijlocul anilor 2010, înainte de a muri la 16 februarie în închisoarea arctică unde era deţinut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.