Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul american numit de Trump, apel către Rusia: 'Nu închideți ambasada! Trebuie să ne păstrăm capacitatea de a vorbi unul cu celălalt'

Reuters
ambasada sua moscova

Rusia nu ar trebui să închidă ambasada din SUA în pofida crizei declanșate de războiul din Ucraina, deoarece cele două mari puteri nucleare ale lumii trebuie să continue să discute, a declarat luni ambasadorul SUA la Moscova, John J. Sullivan, scrie Mediafax.

Președintele Vladimir Putin a prezentat invazia Ucrainei ca pe un punct de cotitură în istoria Rusiei: o revoltă împotriva hegemoniei Statelor Unite, despre care șeful Kremlinului spune că a umilit Rusia de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, relatează Reuters.

Ucraina - și susținătorii săi occidentali - afirmă că luptă pentru supraviețuirea sa în fața unei acaparări în stil imperial, care a ucis mii de oameni, a strămutat peste 10 milioane de persoane și a redus zone întinse din țară la pustiu.

Într-o încercare clară de a trimite un mesaj Kremlinului, John J. Sullivan, ambasadorul american numit de președintele Donald Trump, a declarat agenției ruse de știri de stat TASS că Washingtonul și Moscova nu ar trebui să rupă relațiile diplomatice.

„Trebuie să ne păstrăm capacitatea de a vorbi unul cu celălalt”, a declarat Sullivan într-un interviu pentru TASS.

El a avertizat că nu sunt oportune eliminarea operelor lui Leo Tolstoi din rafturile occidentale sau refuzul de a asculta muzica lui Piotr Ceaikovski.

Comentariile sale au fost raportate de TASS în limba rusă și traduse în engleză de Reuters.

În pofida crizelor, a scandalurilor de spionaj și a conflictelor din timpul Războiului Rece, relațiile dintre Moscova și Washington nu au fost întrerupte de când Statele Unite au stabilit legături cu Uniunea Sovietică, în 1933.

Acum, însă, Rusia spune că „dalliance”-ul său post-sovietic cu Occidentul s-a încheiat.

Secretarul de stat american Antony Blinken a glumit luna trecută că ar dori să-i dedice lui Putin melodia „We Are Never Ever Getting Back Together”, a lui Taylor Swift.

Întrebat despre această remarcă, Sullivan a spus: „Nu ne vom despărți niciodată în totalitate”.

Întrebat de TASS dacă analogia înseamnă că ambasadele ar putea fi închise, Sullivan a spus: „Nu, nu: Ele pot - există această posibilitate - deși cred că ar fi o mare greșeală”.

„Din câte am înțeles, guvernul rus a menționat varianta ruperii relațiilor diplomatice. Nu putem pur și simplu să rupem relațiile diplomatice și să nu mai vorbim unul cu celălalt”, a mai spus diplomatul american.

Ministerul rus de Externe i-a convocat pe șefii birourilor din Moscova ale instituțiilor media americane pentru a discuta luni despre ceea ce consideră a fi repercusiunile acțiunilor neprietenoase ale Statelor Unite.

Refuzul țarinei Ecaterina cea Mare de a sprijini imperiul britanic atunci când America și-a declarat independența a pus bazele primelor contacte diplomatice între Statele Unite și Sankt Petersburg, pe atunci capitala imperială a Rusiei. În urma Revoluției bolșevice din octombrie 1917, președintele Woodrow Wilson a refuzat să recunoască guvernul revoluționar al lui Vladimir Lenin, iar ambasada americană s-a închis în 1919. Relațiile au fost restabilite abia în 1933.

„Singurul motiv la care mă pot gândi ca Statele Unite să fie forțate să își închidă ambasada ar fi dacă ar deveni nesigur să își continue activitatea", a declarat Sullivan.

Întrebat cum vor evolua relațiile, Sullivan, un avocat în vârstă de 62 de ani, a spus că nu știe, dar a adăugat că speră că într-o zi ar putea avea loc o apropiere.

„Dacă ar fi să fac un pariu, aș spune că poate nu în timpul vieții mele”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.