Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Germaniei revine pe tema abuzului în serviciu în ţara sa, după intervenţia lui Tudorel Toader: 'Este foarte diferit în Germania'

just.ro
Tudorel Toader Cord Meier-Klodt

Ambasadorul Germaniei la București, Cord Meier-Klodt, a declarat, sâmbătă la o dezbatere din cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov, referitor la reforma sistemului judiciar, că statele partenere încearcă să mențină România focusată ca să nu devieze de la astfel de priorități, transmite Mediafax.

"Aș vrea să fac o remarcă despre un subiect de interes în ultimul an și jumătate pentru societatea românească și pentru politicieni, și anume reforma sistemului judiciar. Cu toate eforturile nostre, toți trei și mulți alți parteneri ai noștri, încercăm să contribuim, și nu spun că au făcut-o perfect, dar încercăm din răsputeri să menținem România focusată, ca să nu devieze de la aceste prioritați nu doar ale României, ci și ale întregii Europe. Să construim prin compromis, să căutăm un numitor comun. Niciunul dintre noi nu a considerat cerințele acestei reforme în justiției ca pe ceva alb sau negru. Evident a fost necesară (reforma în justiție –n.r.) pentru că a fost cerută de Curtea Constituțională și prin așteptările Europei", a afirmat ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, la dezbaterea "Unde este locul României?", din cadrul Festivalului de Film şi Istorii Râşnov, unde au participat și ambasadoarea Franței la București Michele Ramis și ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.

Vezi şi: Noua dietă la modă în lumea vedetelor: Cum slăbeşti consumând zilnic suc de lămâie

Oficialul german a făcut referire și la diferențele care există între cele două țări, în cazul abuzului în serviciu. Acesta a adăugat că Germania, alături de SUA și Franța, va depune toate eforturile pentru a ajuta țara noastră progreseze în reforma din sistemul judiciar, deoarece toate statele membre doresc ca România să aibă un mandat de succes în perioada preluării președinției Consiliului UE.

"Comparând sistemele noastre de justiție poți vedea că abuzul în serviciu este foarte diferit în Germania. În România lucrurile care intră sub incidența penalului sunt într-un context disciplinar. Aceasta nu este o zonă pe care vreau să o detaliez, dar am vrut să o menționez în context pentru că, de acum înainte, vom face tot ce ne stă în putință pentru ca România să facă pași în polarizarea acestui subiect, deoarece vor urma subiecte importante, fundamentale chiar și cel mai evident este cel al preluării președinției Consiliului UE. Țara mea este hotărâtă, alături de partenerii noșri minunați, Franța și SUA, să oferim ajutorul cum putem, pentru a face din această președinție un succes. Nu este un gest chiar atât de altruist, pentru că succesul României va fi succesul nostru și al Europei. Acesta este țelul nostru", a adăugat Cord Meier-Klodt.

"Prioritatea numărul unu este coeziune între statele membre, lucru despre care e mai ușor de vorbit decât de făcut, pentru că nu este vorba despre o coeziune oarecare, ci despre una a unui sistem comun de valori, nu o formă fără fond. Vrem un anumit tip de Europă și pentru aceasta trebuie să ne rezolvăm mai întâi problemele interne, dar să nu fim concentrați doar pe problemele noastre, ci din perspectiva unui stat care are în vedere obiectivele internaționale", a completat ambadorul Germaniei la București.

Cord Meier-Klodt a vorbit și despre provocările actuale, atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Statele Unite, precizând că România poate juca un rol crucial în asigurarea stabilității UE și NATO, atâta timp cât rămâne un stat proeuropean "care nu este blocat în niște grupuri cu o agenda proprie."

Vezi şi: Cazurile care au şocat Europa: Legumele pe care le ai în congelator şi care te pot omorî

"Trebuie să cădem de acord asupra obiectivelor comune și a intereselor comune și cum să le aplicăm mai bine. Și acest lucru trebuie avut în vedere legat de orice provocare, fie că este vorba despre Brexit, relațiile cu Rusia, relația UE-SUA, parteneriatul estic pentru România poate fi vorba de zona Balcanilor, criză migrației, securitatea granițelor, problemele de mediu, etc. Și vreau să vă spun, pentru că va fi România va juca un rol în timpul președinției Consiliului UE, este vorba despre bugetul financiar multianual al Uniunii Europene asupra căruia trebuie să cădem de acord și care va avea un rol major pentru bogăția României. Va trebui să stabilim unde se vor duce banii, în politica de coeziune, agricultură sau în ce măsură vor fi alocați pentru viitoarele provocări, precum migrație, securitate. În acest context voi spune că rolul României nu poate fi supraestimat. România are tot potențialul de a juca un rol crucial în această ecuație în asigurarea stabilității UE și NATO pe flancul european Sud-Estic, ca un stat fundamental proeuropean, care nu este blocat în niște grupuri cu o agenda proprie", a explicat oficialul german.

Acesta a mai spus că, prin preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene la începutul anului viitor, țara noastră are o ocazie unică pe care ar fi bine să nu o rateze.

"România are potențialul de a fi constructivă pentru viitorul Europei, pentru soluționarea problemelor regionale și un partener onest. Cel mai important este că România are această ocazie unică cu preluarea primei președinției Consiliului UE din ianuarie 2019. Însă, dragi prieteni, cum se întâmplă întotdeauna de fiecare dată în viață cu oportunitățile, ar fi bine să nu le ratați", a conchis ambasadorul Germaniei la București.

Ambasadorii Germaniei, Franței și Statelor Unite, Cord Meier-Klodt, Michel Ramis și Hans Klemm au participat, sâmbătă la la dezbaterea "Unde este locul României?", din cadrul Festivalului de Film şi Istorii Râşnov.

Din ianuarie 2019, România va prelua preşedinţia Consiliului UE pentru o perioadă de şase luni.

Vezi şi: Motivele pentru care TREBUIE să consumi porumb fiert: Te protejează inclusiv de cancer .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.