Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul român la Chișinău: România nu va rămâne indiferentă faţă de soarta Republicii Moldova

rador.ro
republica moldova ue

Republica Moldova rămâne a fi o prioritate strategică pentru România, iar parcursul european al ţării va fi susţinut în continuare de către autorităţile române, i-a transmis ambasadorul român Daniel Ioniţă premierului moldovean Ion Chicu într-o întâlnire avută joi la Chişinău, conform unui comunicat al guvernului moldovean, transmis spre difuzare AGERPRES.

Ambasadorul Daniel Ioniţă a afirmat că, în contextul actual, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetăţenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice şi va fi strict condiţionat de continuarea reformelor esenţiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova şi de avansarea parcursului său european.

'România nu va rămâne indiferentă faţă de soarta Republicii Moldova pentru că avem un spaţiu comun de limbă, cultură şi tradiţii care, cu siguranţă, constituie un fundament solid al relaţiilor noastre bilaterale', a precizat diplomatul român.

Citește și: Donald Trump are un nou rival - Un miliardar celebru intră în ring pentru prezidențiale

De asemenea, ambasadorul român a mulţumit pentru susţinerea acordată de autorităţile Republicii Moldova în contextul organizării alegerilor prezidenţiale din România, care la primul tur s-au desfăşurat fără impedimente.

Şeful executivului de la Chişinău a apreciat dinamica relaţiilor bilaterale, exprimând mulţumiri guvernului român pentru susţinerea constantă acordată în cadrul multiplelor proiecte de dezvoltare, dar şi pentru sprijinul oferit în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

'România ne-a fost mereu alături prin suportul său valoros. Republica Moldova mizează în continuare pe susţinerea statului român şi vă asigurăm că agenda de reforme a guvernului este orientată spre a schimba lucrurile în ţara noastră în folosul cetăţenilor', a mai spus Ion Chicu.

Totodată, cei doi oficiali au discutat despre nivelul de implementare a proiectelor comune şi perspectivele de fortificare a relaţiilor moldo-române pe segmente de interes reciproc.

Premierul moldovean şi ambasadorul român au trecut în revistă şi proiectele implementate în ultimii ani cu sprijinul părţii române în special în domeniile educaţiei, culturii şi sănătăţii publice, inclusiv renovarea şi dotarea grădiniţelor şi donarea a 196 de microbuze şcolare.

Totodată, ei au subliniat importanţa realizării la timp a proiectelor energetice, menţionând în special construcţia gazoductului Iaşi - Ungheni - Chişinău.

Întâlnirea ambasadorului României cu Ion Chicu a avut loc la o zi după revenirea acestuia din urmă dintr-o vizită la Moscova, prima efectuată de un şef de guvern moldovean în Rusia în ultimii şapte ani, cu scopul relansării relaţiilor moldo-ruse. Deşi la întoarcerea la Chişinău atât premierul Chicu, cât şi preşedintele Igor Dodon au declarat că Moscova a promis un credit de 500 milioane de dolari Republicii Moldova pentru proiecte de infrastructură, vicepreşedintele rus Dmitri Kozak a declarat că ar fi vorba de suma de 300 milioane de dolari, de fapt un credit solicitat de Chişinău, conform RIA Novosti şi Kommersant.

'Am discutat această problemă', a recunoscut vicepremierul Kozak, subliniind că nu a fost încheiat încă niciun fel de acord în acest sens. 'Am convenit că ei vor prezenta mai întâi propuneri detaliate în ce condiţii ar dori să primească acest împrumut şi ce fel de garanţii de rambursare ar putea să ne ofere', a adăugat Kozak, responsabil în guvernul rus de relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.