Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul României în SUA explică adevărata miză a legii americane care vizează direct România

www.facebook.com
andrei muraru joe biden

Ambasada României în SUA arată faptul că s-a aprobat, în Senatul SUA, proiectul de lege privind securitatea Mării Negre. Acest proiect va merge în Camera Reprezentanților, iar dacă va trece și acolo, atunci situația de securitate în Marea Neagră se va schimba radical. Ambasadorul Românei în SUA susține că această lege este o asumare clară a implicării SUA la Marea Neagră și am putea avea, în România, un comandament multinațional de trei stele.

”Am lucrat strâns cu membrii Congresului Statelor Unite, pentru că un proiect similar a fost introdus și în Camera Reprezentanților, în vederea realizării obiectivului nostru, acela de a vedea acest proiect formalizat într-o lege. Faptul că el a fost preluat în legea bugetului Ministerului Federal al Apărării Statelor Unite (bugetul Pentagonului) arată, de fapt, intenția foarte clară a inițiatorilor, de a aloca pe termen lung resurse pentru implementarea acestui plan. Ce spune legea, în definitiv, este un angajament ferm al Statelor Unite în regiune. Această lege pe care ați evocat-o enumeră câteva direcții foarte clare de acțiune.

În primul rând, invazia brutală, neprovocată și ilegală a Federației Ruse în Ucraina. Această lege debutează cu condamnare a acestei invazii, întărește angajamentul Statelor Unite în regiune pe mai multe dimensiuni. Cu alte cuvinte, solicită Guvernului Statelor Unite diferite abordări în privința securității.

Comandament multinațional de trei stele

Așa cum ați amintit, asistența de securitate este menționată în mai multe locuri în mod explicit în această lege. Sunt menționate prezența economică și câteva lucruri concrete la care ar fi bine să ne uităm. Se vorbește acolo despre un comandament multinațional de trei stele, care să înglobeze efortul de pregătire militară și reziliență.

Ne gândim, evident, la antrenamente, la schimburi de experiență la nivel militar, dar acest comandament are un rol fundamental de coordonare și în mod evident că noi vedem acest comandament pe teritoriul românesc.

Apoi, se vorbește despre un plan de combatere a Rusiei în privința dezinformării și propagandei. Pentru a implementa acest plan, se vorbește despre o coordonare cu un centru creat în cadrul Departamentului de Stat american tot printr-o decizie a Congresului, pentru contracararea acestei dezinformări. Iarăși, credem că România ar fi țara în care acest centru ar putea să existe și ar fi de dorit să existe.

Se vorbește despre un plan pentru o promovare a navigației, pentru a permite o mai mare securitate și acces economic la Marea Neagră.

Evident, tot ce s-a întâmplat în ultimele zile - atacarea porturilor ucrainiene la Dunăre și la Marea Neagră de către Federația Rusă și utilizare intensivă a rutei de transport a grânelor, în primul rând ucrainene, de către România, aceasta fiind cea mai sigură, cea mai ieftină și cea mai scurtă rută pentru transportatorii ucraineni - arată, din nou, că rolul României se poate identifica în mod clar.

Apoi, se vorbește despre o strategie a dialogului între experții din Statele Unite și statele riverane mare Mării Negre pe dimensiunea economică, în ceea ce privește investițiile directe, în ceea ce privește atenuarea constrângerii economice a Chinei.", a explicat Andrei Muraru, la Antena 3 CNN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.