Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul României la NATO, în vizită în Finlanda, alături de alţi ambasadori aliaţi

Euronews
Finlanda Suedia

Un grup de ambasadori din ţări membre ale NATO, între care şi ambasadorul României, Dan Neculăescu, a efectuat o vizită de lucru în Finlanda, organizată cu sprijinul Misiunii Finlandei la NATO, în contextul aspiraţiilor acestei ţări de a adera la Alianţa Nord-Atlantică.

În cadrul întrevederilor pe care grupul de ambasadori aliaţi le-a avut cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, cu preşedintele Parlamentului finlandez, Matti Vanhanen, şi cu ministrul afacerilor externe, Pekka Haavisto, a fost evidenţiată pregătirea şi determinarea Finlandei de a adera la NATO, conform unei postări publicate marţi pe pagina de Facebook a Delegaţiei Permanente a României la NATO, notează Agerpres.

În contextul riscurilor de securitate actuale la adresa stabilităţii euro-atlantice generate de agresiunea nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, întărirea întregului Flanc Estic este importantă pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare a Alianţei de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Grupul de ambasadori aliaţi a efectuat, de asemenea, o vizită la Centrul de Excelenţă în domeniul hibrid de la Helsinki. Cu acest prilej, a fost realizat un schimb de opinii privind ameninţările hibride şi măsurile de contracarare a acestora, precum şi modalităţile de sprijinire a partenerilor cei mai vulnerabili.

Delegaţia a fost formată din ambasadorii Belgiei, Bulgariei, Italiei, Luxemburgului, Lituaniei, Olandei, Norvegiei, României, Spaniei, Suediei, alături de ambasadorul Finlandei la NATO.

La Summitul de la Madrid din 28-30 iunie 2022, liderii ţărilor membre ale NATO au luat decizia de a invita Suedia şi Finlanda să adere la Alianţa Nord-Atlantică. Protocoalele de aderare a celor două ţări au fost semnate de cele 30 de state membre, dintre care 28 le-au şi ratificat. Doar Turcia şi Ungaria nu au ratificat deocamdată documentele, dar parlamentul de la Budapesta se va pronunţa la începutul lunii martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.