Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ambasadorul Rusiei a sfidat revolta ONU și a Consiliului de Securitate: Nu închidem ușa diplomației, împiedicăm o baie de sânge

Ultima Ora breaking news

Rusia nu închide uşa ”diplomaţiei” în soluţionarea crizei din Ucraina, însă va împedica o ”baie de sânge” în teritoriile separatiste proruse din Donbas, în estul Ucrainei, cărora Vladimir Putin tocmai le-a recunoscut independenţa, a anunţat la ONU ambasadorul rus Vasili Nebenzia, relatează AFP.

”Vom rămâne deschişi diplomaţiei, în vederea unei soluţii diplomatice”, a dat asigurări ambasadorul rus. ”Însă nu avem internţia să permitem o baie de sânge în Donbas”, a subliniat Vasili Nebenzia în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. ”Frontierele recunoscute internaţional” ale Ucrainei ”vor rămâne neschimbate, indiferent de vorbele şi faptele Rusiei”, a declarat, la rândul său, ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghii Kisliţia în această reuniune. Ucraina cere Rusiei ”să-şi anuleze decizia de recunoaştere” a teritoriilor separatiste proruse ucrainene, ”să revină la masa negocierilor” şi să treacă la o ”retragere imediată şi verificabilă a truelor sale de ocupaţie”, a declarat el.

Citește și: VIDEO - Armata rusă a intrat în Donbas! Coloane de vehicule de 'menținere a păcii' intră în estul Ucrainei

Însă, la finalul acestei reuniuni tensionate, de două ore, ambasadorul ucrainean a apreciat că ”ONU sunt bolnave (...), lovite de virusul răspândit de către Kremlin”.

ONU şi o majoritate a statelor membre ale Consiliului de Securitate, cu Statele Unite în frunte, au denunţat în această reuniune de urgenţă, la New York, deciziile Rusiei de a recunoaşte independenţa ”republicilor” separatiste din Donbas şi de a ”desfăşura trupe” în această regiune. O serie de membri au condamnat ultimele evoluţii, inclusiv Franţa, Norvegia şi Irlanda. Ambasadoarea Irlandei la ONU, Geraldine Byrne Nason, a criticat Moscova aprig. ”Acţiunile unilaterale ale Rusiei nu fac decât să exacerbeze tensiunile”, a denunţat ea. Parisul consideră că Rusia ”a ales calea punerii în discuţie şi a confruntării”, a deplâns ambasadorul francez Nicolas de Rivière. ”Cine urmează” să fie invadat? a întrebat ambasadorul albanez la ONU Ferit Hoxha, care a condamnat ”o ruptură a dreptului internaţional”.

Ambasadorul indian T.S. Tirumurti şi-a exprimat ”îngrijorarea profundă” şi a îndemnat toate părţile la ”reţinere”, ambasadoarea britanică Barbara Woodward a cerut Rusiei ”să dea înapoi”, iar Brazilia a cerut ”un armistiţiu imediat” în estul Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.